Foto: TT

Hushållen största matsvinns-syndarna

Publicerad

Handen på hjärtat, vem har inte ställt in en liten burk med rester i kylen för att några dagar senare tömma innehållet i soporna? Nu vill Livsmedelsverket få oss att sluta slösa.

Tvärtemot vad många tror är hushållen är de största syndarna när det gäller onödigt matsvinn, berättar Ingela Dahlin, projektledare för Livsmedelsverkets satsning för att minska matsvinnet.

– Alla tror att det är butiker, störkök och restauranger som kastar mest. Men det är faktiskt hushållen. Ofta kastar vi mat via kylen, säger hon.

Hela 28 kilo mat per person och år hamnar alldeles i onödan i hushållens soppåsar, medan handeln bara kastar sju kilo och storköken tre kilo per person och år.

– Vi har dålig koll på hur mycket vi slänger, men om man kastar två brödskivor i veckan så blir det hela tre kilo på ett år, säger hon.

Ovanpå det så försvinner också en hel del ut i vasken – vi spolar bort 26 kilo mjölk, kaffe och juice per person och år. Fast det finns knep för att sluta med slöseriet.

– Ha koll på vad som finns i kylen, och ha ett system för att förvara det äldsta ytterst. Kanske kan man involvera barnen och utse någon till kylskåpsansvarig? Det är också bra att skriva en inköpslista innan man går och handlar, säger Ingela Dahlin.

En orsak till att vi kastar så mycket kan vara att vi inte har koll på vad datummärkningen betyder.

Bäst-före-datum är en kvalitetsmärkning från producenten, som garanterar att varan håller samma kvalitet minst till det datum som anges.

Genom att smaka och lukta på maten kan man avgöra om den är okej.

Sista förbrukningsdag används för vissa livsmedel där farliga mikroorganismer kan växa, som i rökt lax och kokt skinka. Sådan mat ska inte ätas efter passerat datum.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer