Hör Robert Wallgren som är regionens huvudskyddsombud för fackförbundet. Foto: SVT

Huvudskyddsombud på IF Metall: ”Hört uttryck som ’har du mens eller’”

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall driver frågan om fria mensskydd till anställda inom industrin. Man vill också att företag arbetar med jargongen kring kvinnors mens och eventuell tystnadskultur.

– Man har hört uttryck som: ”Har du mens eller”, om man har en dålig dag, säger Robert Wallgren som är regionens huvudskyddsombud för fackförbundet.

Bakgrunden är en medlemsundersökning som visade på stora brister i hur arbetsmiljön är anpassad för kvinnor med mens. I undersökningen vittnar anställda om dåligt utrustade toaletter, otillräckligt med pauser, bristande kunskap hos chefer och kränkande jargong.

Under våren 2021 började IF Metall driva frågan om fria mensskydd.

Huvudskyddsombudet: ”Det är jätteviktigt”

Ännu är det få företag som har sett till att rusta damernas med tamponger och bindor. Vissa genomgångar har gjorts där man tittat på toaletter och omklädningsrum, samt hur långt det är att ta sig till en toalett från sin arbetsplats.

– Vi har lyft frågan här på Ålö där jag själv jobbar och det finns inget motstånd men vi måste se hur det ska sjösättas. Jag vet att det här arbetet är igång på företag och det är jätteviktigt, säger Robert Wallgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.