Hör vad barnen tyckte om föreställningen Foto: SVT

Musikalen ”Hej hyper” vill lära barn om autism och adhd

Uppdaterad
Publicerad

Musikalen ”Hej hyper” turnerar just nu runt i Sverige. Tanken med föreställningen är att lära barn med om adhd och autism.

– Det är en utsatt grupp så de ville göra en hyllningsmusikal för att öka kunskapen och minska stigmat, säger skådespelaren Katarina Krogh.

Anledningen till att satsningen ”Hej hyper” drog igång var att stiftelsen Friends, som jobbar mot mobbning, tillsammans med Hjärnfonden, vill uppmärksamma den forskning som säger att mobbning är vanligt bland barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som adhd och autism. Både att barnen mobbar och blir mobbade.

Katarina Krogh som spelar en flicka med både ADHD och Autism, tror att det är viktigt att börjar prata om ämnet tidigt.

– Många barn får sina diagnoser redan i ettan, tvåan och trean. Att andra barn bara får höra ordet ADHD utan att veta vad det innebär kan vara svårt. Det kan bli ett skällsord så det är bra att börja tidigt tycker jag, säger Katarina Krogh.

Vill skapa en bättre skolmiljö

Syftet är att ge ett kunskapslyft kring adhd och autism. Men också för att skapa en bättre skolmiljö för barn med de diagnoserna. Katarina Krogh tyckte sig se att eleverna på Skärgårdsskolan i Holmsund tog till sig av föreställningen. 

– Det är en mobbningsdel med och då märkte jag att det blev alldeles tyst och barnen vrider på sig. De känner igen känslorna, säger Katarina Krogh.

Hör vad barnen i Holmsund tyckte om föreställningen i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.