Sjuksköterskor, arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed, TT

I Norsjö är det brist på sjuksköterskor året om

Publicerad

Många kommuner har svårt att hitta legitimerade sjuksköterskor som kan hålla vården flytande under semestrarna. I Norsjö är det svårt att hitta vikarier till sjuksköterskor året om.

– Det håller på att sprida sig till övriga året. Vi ska ju bemanna dygnet runt, säger Kristina Holmström, avdelningschef äldre och handikapp.

Förra sommaren gick Norsjö kommuns äldreomsorg på minsta nödvändiga bemanning. Det var ett tufft år enligt Kristina Holmström. Svårast är som alltid att få tag i legitimerad personal – alltså sköterskor som ansvarar för bedömning av patienter och medicinutdelning.

– I fjol var det till och med så att bemanningsföretagen inte hade några sjuksköterskor. Vi fick flytta någon chef och vår medicinskt ansvariga fick rycka in och jobba ute på fältet, säger Holmström.

Märks under hela året

Nu har sjuksköterskebristen börjar märkas även under resten av året.

– Det är svårt att få tag på legitimerad personal och vikarier. Men vi har en duktig arbetsgrupp som ändå ställer upp och jobbar både övertid och flyttar sin tid för att det ska fungera, säger Kristina Holmström.

Det är inte heller helt enkelt att ta in ersättare, eftersom det krävs inskolning.

– Det blir mycket lappa och laga för att få till det.

Påverkar det brukarna på nåt sätt?

– Kontinuiteten påverkas ju till exempel. Det är en viktig kvalitetsfaktor.

Hur tänker ni inför sommaren?

– Vi har lagt ut vår annons. Sen kommer några rekryteringsmässor både lokalt i Norsjö och i Skellefteå. Det är viktigt att vår personal ska få ta ledigt, säger Holmström.

Vad tänker du om att Umeå kommun redan gått ut och erbjudit högre lön i sommar?

– Vi har gett bra betalt tidigare, men vi har inte kommit dit än. Fast det kan komma att vi måste fiska här också, säger Kristina Holmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.