Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Här får sjuksköterskor 50 000 i lön i sommar

Uppdaterad
Publicerad

50 000 kronor i månaden, det är det saftiga erbjudandet som ska locka sjuksköterskor att sommarjobba i Umeå. Det är bara januari, men jakten på de svårfunna ersättarna är redan igång.

– Det är hård konkurrens om sjuksköterskorna och vi vill vara ute i tid, säger Björn Hammar som är verksamhetschef.

Lösningarna för att hitta sommarpersonal till vården har varit många genom åren. Det är inte helt ovanligt med en bonus till den som flyttar sin semester.

Ibland blir knepen märkbart desperata, som hittelön på en tusenlapp till den som finner en sjuksköterska som kan jobba – allt för att slippa stänga vårdplatser.

”Har haft problem att rekrytera”

I Umeå har kommunen redan gått ut med ett erbjudande till den som jobbar inom äldrevården i sommar, trots att det bara är januari.

I jobbannonsen som legat ute i en dryg vecka skyltar de med prissumman redan i rubriken – ”Sommarvikariat för sjuksköterska 50 000 kr/månaden”.

– Vi vill att våra sjuksköterskor ska få en lång och sammanhängande semester under sommaren. Vi har tidigare haft problem att rekrytera, så för att kunna garantera det gör vi det här, säger Björn Hammar.

100 000 för två månader

Är du legitimerad sjuksköterska och vill jobba medan andra solar och badar så finns alltså mer pengar än vanligt att tjäna. Kontraktet gäller för 10 veckor, vilket alltså ger en lön på omkring 100 000 för två månaders slit. Bra pengar till en fin semester efter semestern.

Är det inte orimligt mycket skattepengar som försvinner i det här?

– Det är mycket pengar absolut, men att köpa bemanningssjuksköterskor blir en ännu större kostnad, säger Björn Hammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.