– Vi försöker sälja in oss som en bra arbetsgivare och vi har högre lön, berättar Fredrick Berglund, biträdande verksamhetschef. Foto: SVT/TT Gunnar Ask

Kommunen söker sjuksköterskor i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor är stor och i Lycksele har kommunen hittills lagt ut fyra miljoner kronor på hyrpersonal i år. Kommunen har därför rest till Vasa i Finland för att ragga sjuksköterskor.

Tre personer från Lycksele kommun var i Vasa förra veckan – för att rekrytera sjuksköterskor. Lycksele kommun saknar fem till sex sjuksköterskor och har tvingats anlita hyrpersonal för fyra miljoner kronor hittills i år.

Enligt ansvarig verksamhetschef kan Lycksele framförallt konkurrera med Vasa med högre ingångslöner.

– Lycksele har ju inget unikt som inte Vasa eller Finland har. Men vi försöker sälja in oss som en bra arbetsgivare och vi har högre lön. I Finland är ingångslönen mellan 22 000 till 23 000 kronor, i Lycksele ligger ingångslönen i stället på 29 000 kronor, säger Fredrick Berglund, biträdande verksamhetschef för stödboende och omsorg.

Försöker också locka folk till lasarettet

Det är inte enbart Lycksele kommun som känner av sjuksköterskebristen. De sjuksköterskor som hör av sig till kommunen som inte passar inom den kommunala verksamheten hoppas man i stället kunna slussa dem vidare till landstinget.

– Vi försöker även locka folk till Lycksele lasarett, säger Fredrick Berglund, biträdande verksamhetschef, stödboende och omsorg, ansvarig för sjuksköterskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer