Foto: TT

Risk för sjuksköterskebrist i Umeå till sommaren

Publicerad

Under torsdagen höll kommunen ett krismöte för att lösa sommarens sjuksköterskebemanning. I nuläget saknas personal för omkring 600 arbetspass, vilket motsvarar omkring 15 tjänster.

Åse Nymberg, personalchef, vård och omsorg beskriver situationen som svår.

– Vi kan ju se att vi har en mycket mycket tuff situation vi står inför bemanningsmässigt, säger hon.

Söker sjuksköterskor från annat håll

Eftersom det fortfarande saknas personal inom äldreomsorgen ser sig kommunen nu om efter andra sjuksköterskor som kan tänka sig hoppa in i äldrevården under sommaren.

Tanken är att sjuksköterskor som jobbar inom andra kommunala verksamheter eller inom landstinget skulle kunna hoppa in och jobba inom äldrevården.

Många olika lösningar

Åse Nymberg berättar att hon redan fått svar från några intresserade. Om det inte går att täcka upp hela personalbehovet får de lösa situationen på andra sätt.

– Vi jobbar med ett brett antal lösningar, alla passen kommer inte att besättas med sjuksköterskor, i vissa fall kan vi delegera eller gå ner på minimibemanning, säger Åse Nymberg.

Hon förklarar att vissa förändringar kan bli märkbara för vårdtagarna under sommaren.

– Vi lägger så vi har en trygg och säker vård, men kontinuiteten blir inte den som man är van vid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.