Foto: SVT/TT

Fri hyra och hittelön ska locka sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas sjuksköterskor i Dorotea och kommunen har svårt att locka fler till sig. Nu utlyser man hittelön till anställda i kommunen för att få fler. Tipsaren får en summa på 5.000 kronor om tipset leder till anställning. Den nya anställda sköterskan får dessutom fri hyra i ett halvår.

Dorotea kommun har haft svårt att locka nya sjuksköterskor till kommunen. Kostnaderna för bemanningspersonalen har dessutom skjutit i höjden. Det har gjort att man nu tvingats se sig om efter nya lösningar och man verkar nu ha hittat ett alternativ – hittelön.

Hittelönsmetoden har använts på fler ställen i Västerbotten, bland annat i Skellefteå. I Dorotea kommer redan anställda i kommunen att belönas om de lyckas tipsa om en person som senare anställs. 5.000 kronor ligger hittelönen på och om den anställda sköterskan stannar i ett år på sin tjänst får tipsaren ytterligare 5.000 kronor. För den anställda sköterskan kommer kommunen att erbjuda ett halvårs fri hyra.

LÄS MER: Kirurgbonus införs efter ”urakut” personalsituation

Ett billigt alternativ för kommunen

Hittelöns-förslaget lyftes tidigare i år upp av personalutskottet och togs i mitten av maj upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Enligt kommunalrådet MatsErik Westerlund (DKL) är det aktuella alternativet betydligt billigare för kommunen.

– Vi har under flera år haft bemanning och bristen täcks av bemanningen men det är en dyr lösning. Nu ska vi prova några nya grepp och se vad vi lyckas med. Vi kommer spara in ex antal kronor, men vi får framförallt högre kompetens, säger han.

Enligt Westerlund är det tre sjuksköterskor som saknas. Imorgon kommer man hantera budgeten under kommunstyrelsens sammanträde, där kommer nämndernas prognoser att följas upp.

Kommunen fixar boende

För de tre sköterskor som saknas kommer kommunen att fixa boende i fall att de hittar någon. Att lösa det ska inte vara några problem berättar MatsErik Westerlund som menar att hittelönen kommer bidra till att kompetent arbetskraft blir lättare att hitta.

– Är det någon som redan jobbar i verksamheten kan det vara bra om den personen har bra kontakter så att vi kan hitta någon den vägen. Det skulle höja kompetensen.

SVT Nyheter Västerbotten söker Doroteas socialchef för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer