Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att bo i en modullägenhet? Hör Christoffer Dae, kvalitetskontroller vid Northvolt, som bott i en sedan i maj. Foto: Lukas Deininger/SVT

2 000 gästarbetare bor i moduler i Skellefteå – ska bli ännu fler

Uppdaterad
Publicerad

Det är bostadsbrist i Skellefteå och det har satts på sin spets när byggandet stannat av. Totalt bor ungefär 2 000 gästarbetare i modulbostäder och nu vill företaget bakom modulbyn sätta upp ännu fler bostäder.

I januari kom de första modulerna upp på Solbacken i Skellefteå. Nu i oktober är det färdigtbyggt. 1 200 moduler är på plats och det har blivit Sveriges största modulby.

Nu vill företaget expandera ytterligare.

– Vi kan skala upp till 2 000 moduler här på Solbacken om vi får nytt bygglov och kommunen garanterar vatten och avlopp. Men där är vi inte än, säger Agneta Jaktland, platschef på Away Group A.

Byggnationerna i Skellefteå har stannat upp och behovet av fler moduler bedöms öka.

– En sådan här modulby har vi ju byggt på nio månader, säger Agneta Jaktland.

”Ett tillfälligt boende”

Med modulbyn i Ursviken bor nu totalt 2 000 gästarbetare, från ett 20-tal olika länder, i Skellefteå på det här sättet. Northvolt hyr allt under en femårsperiod. Här finns en reception och butik öppet dygnet runt.

– Det här är tillfälligt boende. Den dag vi inte ska vara här tar vi våra moduler och flyttar till nästa ställe. Intresset är stort. Vi har haft besök från Kiruna, Boden och Timrå där stora byggprojekt skall påbörjas, säger Agneta Jaktland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Agneta Jaktland om behovet av bostäder och om framtiden för modulerna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.