Hör Moa om varför hon vill se veganmat i skolan Foto: SVT

Här nekas barn vegankost – Moa tvingas laga matlådor

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå serveras inte barn vegankost i skolan.

För föräldern Moa Havby innebär det här att hon varje skoldag tvingas göra matlåda till sina barn – och åka med till skolan.

– Jag kan inte jobba. Mitt liv är begränsat av det här. Vi kommer att flytta härifrån, säger Moa Havby.

OBS: Artikeln är publicerad i oktober 2018.

Moa Havby åker varje dag klockan elva med matlådorna till skolan när barnen har lunch. Hon är starkt kritisk till att kommunen inte erbjuder vegankost.

– Barn ska ha rätt att ha sina värderingar och rätt att vara egna individer. Det har inte mina barn nu när kommunen gör på det här sättet att de ska tvingas in i deras norm, säger Moa Havby.

Föräldrar har startat namninsamling

Skolor är skyldiga att servera mat för allergiker och särskild kost av religiösa skäl men inte vegankost. Trots detta så väljer många kommuner att erbjuda detta – men inte i Skellefteå.

– Vi har diskrimineringslagar i Sverige som säger att du ska inte kunna bli diskriminerad om du har en tro. Vi har en tro och en övertygelse att djur har rättigheter. För oss går det inte då att vissa dagar vara med på det här dödande och utnyttjandet av djuren, säger Moa Havby.

”Fanns ingen som ville ha vegankost”

Tre familjer i Skellefteå har nu börjat samla namnunderskrifter för att kommunen ska ändra sig. Ett hundratal skelleftebor har än så länge skrivit på. I Skellefteå tar man beslut om hur skolmaten ska vara en gång varje mandatperiod.

– Det finns många diskussioner och önskemål om utbud i skola och förskola så förändringar kan det bli. Det här beslutet fattades för fyra år sedan och då fanns det ingen som ville ha vegankost. Vi har vegetariskt, säger Peter Lundmark, måltidschef.

Moa Havby tycker att den vegetariska kosten på skolan helt borde bytas ut mot vegansk. För hennes familj är läget nu ohållbart.

– Jag kan inte jobba, mitt liv är begränsat av det här. Vi kommer att flytta härifrån, säger Moa Havby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.