Böndernas utgifter ökar, medan mejerivarornas pris ligger stilla. Idag kostar en standardmjölk runt nio kronor, och av dessa går knappt tre kronor till bonden. Att som lokal mjölkbonde konkurrera med utländska varor och priser kan vara svårt, något som många konsumenter börjat engagera sig kring.
Försvinner ur hyllan
Nu har bland även Ica Kvantum i Umeå valt att plocka bort sin egen grädde från hyllorna. Ica-butiken skriver i ett inlägg på Facebook att grädden nu försvinner ur sortimentet på många konsumenters begäran.
– Vi kan alltid garantera att det finns grädde, även om vi väljer bort icas egna som tillverkas utomlands. Vi vill lyssna på kundernas önskemål och det är kul att kunna göra det i det här fallet, säger handlaren Nina Högbom på Ica Kvantum och fortsätter:
– Vi vill värna om svenska bönderna på den lokala marknaden, det är en viktig del för oss.
Icas vispgrädde tillverkas i Centraleuropa, något som har upprört butikens kunder, och på uppmaning väljer man nu att satsa mer på det lokala utbudet genom att ta bort Ica-grädden för gott.
– Vi har fått förfrågningar om detta både av kunder personligen men också på mail och Facebook. Varje butik måste få besluta själva hur de vill göra, men för oss så känns detta rätt.
Överväldigande respons
Inlägget har i skrivande stund gillats av drygt 6000 personer och delats närmare 1000 gånger. Hyllningsropen har inte låtit vänta på sig och många är positiva till butikens beslut. ”Suveränt, hoppas fler butiker tar efter”, ”Äntligen en butik som vågar ta ställning” och ”Inte en dag för sent” är några av kommentarerna i anslutning till inlägget.
– Jag hade absolut inte väntat mig den respons som vi fått på nätet. Det är fantastiskt, säger Nina Högbom.
Fler borde följa
Arne Lindström som representerar Västerbotten i Lantbrukarnas riksförbund tycker att initiativet att föredömligt för andra handlare.
– Det är helt underbart och klokt. Det är inget som handlarna behöver göra, så när de väljer att plocka bort sådana produkter självmant är det mycket beundransvärt, säger Arne Lindström.
Han menar att det skulle betyda mycket för böndernas framtid om fler valde att gå samma väg.
– Om det blir en trend kan bönderna ta andra priser för produkterna, vilket skulle gynna oss alla, säger Arne Lindström.