Sjuksköterskan Ida: ”Det kändes lite som ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Ida Lindbäck i Umeå fick ett presentkort på 400 kronor. Kollegan Anna Hedman i Falun fick 5 000 kronor extra i månaden, 20 000 per flyttad semestervecka och en bonus på 1 000 kronor.

Det skiljer stort mellan sjukvårdsregionerna när det gäller extra covidersättning till vårdpersonalen.

– Jag tycker de kunde ge mer med tanke på hur hårt vi har slitit, säger infektionssjuksköterskan Ida Lindbäck i Umeå.

SVT har frågat samtliga 21 regioner om de gett någon extra covidersättning till personalen utöver lönen under 2020. Svaren visar att det är stora skillnader, från några hundralappar till tusentals kronor.

– Det kändes lite som ett hån, som att de aldrig satt sin fot på en avdelning och sett hur hårt vi jobbar. Alla vi som jobbar här förtjänar mycket mer, anser Ida Lindbäck som fick ett presentkort på 400 kronor.

”En fin gest”

Sköterskekollegan Anna Hedman i Falun fick flera tusen kronor i olika ersättningar.

– Största positiva effekten är att vi fått loss mer personal, säger Anna Hedman. Och så är det en fin gest mot personalen under den här ökade arbetsbelastningen.

Hör Ida Lindbäck i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.