Stora skillnader i belöningar till covidpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonalen bär ett tungt lass under coronapandemin, men belönas olika beroende på var i landet de arbetar. SVT har frågat samtliga 21 regioner om de betalat ut något extra till sjukvårdspersonalen under pandemin utöver grundlönen, och svaren varierar stort mellan regionerna.

Till exempel betalade tolv av 21 regioner ut en engångssumma eller ett lönetillägg till sjukvårdspersonal. En summa som varierat mellan 1500 till 20 000 kronor. 16 regioner har erbjudit extra ersättning utöver den vanliga lönen för extrapass och tio regioner delade ut presentkort på summor mellan 400 och 1000 kronor. I Region Västerbotten fattade man i höstas beslut om att ge alla anställda i regionen ett presentkort på 400 kronor.

– Det ser ju inte lika ut i landet varken med löner eller ersättningar heller, så någon total rättvisa det har vi inte. Det vi vet är att i alla sådana här situationer med olika typer av ersättningar så blir det alltid någon som upplever att det är orättvist, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Tusentals mer i månaden

Region Dalarna väljer att ge upp till 5000 kronor extra i månaden till sjuksköterskor på vissa avdelningar och 20 000 kronor per flyttad semestervecka i somras. Det har hjälpt till att bemanna infektionsavdelningen på Falu lasarett, där sjuksköterskan Anna Hedman arbetar.

– Det har varit det mest positiva med bonusen, att vi fått loss mer personal, säger hon.

I Västmanland har man gett en rad ersättningar till sjukvårdspersonal under 2020. Till exempel fick grundplanerad personal på covid-iva 20 000 kronor i en engångsbetalning.

Texten har uppdaterats i efterhand då Kronoberg återkommit med kompletterande uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.