Socialdemokraterna i Umeå står bakom Bostadens beslut att sälja fastigheter. Foto: SVT

Ilskan mot (S) efter Bostadenbeslutet

Publicerad

Att Umeås ledande socialdemokrater ställer sig bakom Bostadens beslut att sälja hyresfastigheter har skapat en livlig debatt på nätet, där många anser att Socialdemokraterna agerat odemokratiskt.

I måndags kom det officiella beskedet om att Bostaden vill sälja ut en tiondel av sitt bestånd för drygt en miljard kronor. De lägenheter som ska säljas finns på Carlshem och Mariehem och tänkt köpare är fastighetsbolaget Heimstaden. Sedan Socialdemokraterna i Umeå meddelat att man står bakom beskedet har en livlig debatt blossat upp.

– Ni har inte väljarnas mandat att genomföra detta och ni har fört era egna medlemmar bakom ljuset, skriver en debattör på Socialdemokraterna i Umeås facebooksida.

Bostadens utförsäljning

Odemokratiskt

På facebooksidan redogör Socialdemokraterna i Umeå varför man valt att ställa sig bakom Bostadens förslag om att sälja fastigheterna. Bland annat lyfter partiet fram att Bostaden behöver kapital för nyproduktion och underhåll och att man inte ser någon möjlighet att låna pengarna.

Reaktionerna är många, men en huvudlinje i kritiken är att Socialdemokraterna tagit detta beslut utan att först ha haft en öppen debatt.

”Odemokratiskt” och ”Ert nya namn lär ju bli SocialOdemokraterna” är några av reaktionerna i den efterföljande diskussionstråden.

Svängt i frågan

Många är besvikna över vad man upplever som en helomvändning av Socialdemokraterna i denna fråga.

Så sent som i augusti 2015 svarade Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) på en interpellation i fullmäktige att ”Det är inte aktuellt med någon politiskt motiverad utförsäljning av det kommunala bostadsbeståndet...  Att sälja ut dessa och ersätta den med nyproducerade bostäder med betydligt högre hyresnivåer och samtidigt riskera att de omvandlas till bostadsrätter gynnar inte Umeås tillväxtambitioner.” Hela interpellationssvaret kan du läsa här.

Har kringgått demokratin

– Ni verkar inte alls intresserade av era medborgare som ni så fint tycker er representera, skriver en debattör.

– Att människor får uttrycka sina åsikter brukar ses som något bra, skriver en annan.

Hans Lindbergs politiska sekreterare Lena Sandlin (S) svarar i diskussionstråden att frågan behandlats ”i enighet med den representativa demokratin”.

– Vi har respekt för att det finns olika uppfattningar i frågan. Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen har beslutat att ställa sig bakom förslaget, skriver hon, men får mothugg.

– Ni respekterar inte demokratin. Ni har kringgått den, skriver en debattör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet