Det handlar om ett projekt i jätteformat med de omkring 80 vindkrafterk som Vattenfall fått tillstånd till. Foto: Vattenfall

Här ska en av Sveriges största vindkraftparker byggas

Uppdaterad
Publicerad
En av landets största vindkraftpark ska byggas i Blakliden och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommuner. I eftermiddag har Vattenfall bjudit in till ett möte i Åsele för markägare, företagare och andra intresserade.

Vattenfall planerar att bygga över 80 vindkraftverk i Blakliden och Fäbodberget – en investering på 3,5 miljarder kronor. Planen är att parken ska stå klar år 2021/2022 och kommer då, tillsammans med den befintliga parken Stor-Rotliden, totalt innebära 15-20 arbetstillfällen.

Daniel Gustafsson som är chef för utvecklingsavdelningen för nya projekt på Vattenfall tror att det kommer många på dagens möte.

– Vi vill informera om hur åren framför oss kommer att bli, säger Daniel Gustafsson till SVT.

”Mycket positiv stämning”

Vattenfall hoppas att flera lokala företagare kan få uppdrag under byggprocessen. I fredags hölls ett möte med PEAB som är huvudentreprenör och lokala företagare för att de skulle kunna knyta kontakter.

– Det är en mycket positiv stämning i Åsele och Lycksele. Det finns en hög acceptans för vindkraft och att det kan ge lokala jobb. Men det finns alltid några som är negativa, de som överklagat projektet tidigare, säger Daniel Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer