Foto: SVT/TT

Inga matlådor till distanseleverna i Vännäs – tuff utgift för många

Uppdaterad
Publicerad

Liljaskolan i Vännäs har inte erbjudit matlådor till eleverna som haft distansundervisning under förra året.

I stället har skolans matsal har varit öppen för de som bor nära – men det är det långt ifrån alla som gör:

– Lunchen är en stor kostnad för mig som bor själv, säger Jalaludin Azizi i Vindeln.

Jalaludin Azizi går tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet på Liljaskolan i Vännäs. Han bor själv i en bostad i Vindeln, drygt fyra mil från skolan. Under förra året hade han det mesta av undervisningen på distans.

– När vi är i skolan äter vi bra och hälsosamt men det är ganska svårt att hinna fixa det själv när man är hemma och har kort rast, säger han.

Skolmat under pandemin

Flera elever vi pratat med upplever att det är krångligt att fixa en bra lunch och att det är en ganska stor kostnad varje dag.

– Det är tufft när man bor själv, men jag jobbar extra så jag klarar av kostnaden, säger Jalaludin Azizi.

Skolan inte skyldig erbjuda lunch

Enligt Skolverket är gymnasieskolorna inte skyldiga att erbjuda kostnadsfria skolmåltider för eleverna. Det finns därför ingen skyldighet att tillhandahålla kostnadsfria skolmåltider om skolans lokaler är stängda.

– Skolans matsal har varit öppen under hela perioden som skolan bedrivit distansundervisning. Skolan har därför inte erbjudit matlådor eller matersättning innan jul, säger Jesper Westman, en av rektorerna på Liljaskolan.

Men sedan årsskiftet har skolan svängt i frågan och numera finns möjlighet att hämta matlådor även för eleverna på Liljaskolan.

– Vi har efter jul sett ett behov av att erbjuda både matlåda och lunch i matsalen då vi behöver hantera fler elever på skolan i och med ökad skolförlagd undervisning, det är en åtgärd för att kunna fortsätta upprätthålla social distans, säger Jesper Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet