Ingen genväg till smal midja

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga genvägar till smalare midja. Bra kost och motion i lagom doser är det som gäller, och att hålla den nya livsstilen resten av livet. Det är den etablerade vetenskapen överens om.

Men varför finns då fortfarande en massa erbjudanden i dagspressen om snabba viktnedgångar i form av laser, ultraljud och infraröd värme?

– Vi lever i ett ADHD-samhälle, säger Ola Knutsson på Beteendemedicinska mottagningen i Umeå. Vi har bråttom hela tiden, allt ska helst ske på samma gång. Vi har inte tid till uthållighet utan vi vill ha snabba resultat.

Gå ner i vikt genom att äta

Ola Knutsson jobbar som sjukgymnast på Beteendemedicin, där han också är platschef. Fokus där är egentligen inte övervikt, men sjukdomarna som följer i dess spår, som diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

– Vi börjar med att se vad patienterna äter, och när. Vi äter och lagar mat tillsammans här, så får de lära sig från grunden hur mycket och vad man ska äta.

Enligt Ola Knutsson äter vi ofta för lite.

– Man ska äta fem gånger om dan, tre mål och två mellanmål, säger han. Helt enkelt gå ner i vikt genom att äta.

Viktigt med motion

Motion är också en viktig del av paketet.

– Det är inte lätt att gå ner i vikt snabbt, men att nå bättre hälsa går oväntat fort, säger Ola Knutsson. Folk blir förvånade hur snabbt deras värden blir bättre när de motionerar varje dag.

Stephan Rössner, som i flera decennier jobbat med övervikt på Karolinska Institutet, är pessimistisk vad gäller fetman i Sverige.

– Nu kommer siffror på att barnfetman minskar, och det är ju bra om det stämmer, säger han.

– Men i övrigt ser vi att fetman bara ökar, och om man kan göra sig lustig över tjockisar och säga att de får skylla sig själv så är det ingen som drar vitsar om diabetes, som är en följd av fetman. Det är en allvarlig och hotfull sjukdom med många svåra konsekvenser, säger Stephan Rössner.

Inger Ljung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.