Neda Dimova Brännström, psykolog och skyddsombud, är kritisk till beslutet. Foto: TT/SVT

Anställda vid psykakuten i Umeå får vänta på vaccin

Publicerad

De anställda vid psykiatriska akutkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå får vänta på vaccin mot covid-19. Beslutet väcker stark kritik.

– För mig är detta en signal att regionen inte prioriterar akutvård för psykisk ohälsa lika mycket, säger Neda Dimova Brännström, psykolog och skyddsombud.

Personalen på den psykiatriska akutmottagningen vid NUS skulle först få tillgång till 15 doser av Astras vaccin. Men det beskedet ändrades i mars när beslutet togs att prioritera äldre i länet över 65 före de sjukvårdsanställda.

Neda Dimova Brännström som arbetar på psykiatriska kliniken tycker att det är en felaktig prioritering.

Vaccinering i Västerbotten

– Det är 15 doser som behövs för att vaccinera personalen. Det handlar om att rädda liv, att kunna ha öppet för dem som behöver på nätter och helger.

”Patienter som är akut försämrade”

Personalen vid den allmänna akuten på NUS har fått vaccin. Neda Dimova Brännström ser detta som en signal att regionen inte prioriterar akutvård för psykisk ohälsa lika mycket.

– Det handlar om patienter som är akut försämrade med risk för självskada och självmord som vänder sig till psykakuten.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa säger att hon förstår personalen och att det är sorgligt att det inte finns tillgång till mer vaccin.

– Prioriteringen är gjord av smittskyddsläkarna tillsammans med mig. Vår bedömning är att man på den vanliga akuten kommer i kontakt med mycket med människor, än på den psykiatriska. Smittorisken är mycket större där, säger Brita Winsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet