Varför är det så svårt att få ihop ett seniorlag? Hör vad Fredrik Edström, tränare i Dorotea, och Bo Nilsson, tränare i Åsele, säger. Foto: SVT

Inlandsfotbollen i Västerbotten mår inte bra

Publicerad

För bara några år sen hade de flesta inlandskommunerna i Västerbotten ett representationslag i fotboll. Nu är bilden en helt annan. Förutom Lycksele som har ett lag i division 3, så har inga så kallade inlandskommuner ett lag i seriespel.

SVT Nyheter Västerbotten har gjort en liten roadtrip längs väg 92 med spaning på inlandsfotbollen. Första anhalten var Bjurholm. Här har Bjurholms IF lagt ner fotbollssektionen, eller rättare sagt sektionen har absolut ingen fotbollsaktivitet. 

– Ja, det är tragiskt men så är det, säger Gudrun Olofsson som sitter i fotbollssektionens styrelse.

– Det har sina orsaker. Varken föräldrar eller barn och ungdomar vill engagera sig i fotbollen, fortsätter hon.

Begränsade grupper i Åsele

Vi åkte vidare och hamnade i Åsele. Åsele IF bedriver fotbollsverksamhet, men bara i väldigt begränsade åldersgrupper och inget a-lag.

– För bara två år sen hade vi tillsammans med Dorotea ett seniorlag, men många spelare försvann från orten och vi kunde inte fortsätta. Nu har vi ett flicklag i seriesystem, berättar Bo Nilsson som tränar de befintliga lagen.

Dorotea hoppas få seniorlag igen

Vi avslutade vår resa i Dorotea. Björnvallen har renoverats för bara ett år sen och fått nytt konstgräs. Här tränar många lag i olika åldersgrupper, men de äldsta är juniorer och spelar i en juniorserie. 

– Vi är glada att vi kan ha ett juniorlag. De är vår framtid och vi hoppas på att så småningom ha ett seniorlag i seriesystem, berättar Fredrik Edström tränare för laget.

Vill minska resandet

Även Storuman, Sorsele och Vilhelmina saknar representationslag och fotbollsförbundet i Västerbotten är väl medvetna om problemet. Förbundet har försökt att underlätta för inlandslagen att kunna behålla sina lag och nu inriktar de sig att ge juniorlagen bättre förutsättningar att hålla igång. 

– Vi har bland annat gjort om resefördelningen så att lagen från inlandet har fler hemmamatcher, för att minska på deras resande till kusten, säger Tord Marklund på Västerbottens fotbollförbund. 

I klippet ovan kan du höra hur tränarna resonerar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.