Foto: SVT Grafik/David Joles/Star Tribune via AP

Se kartan som visar verkligheten för gravida i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

En gravid kvinna i Tärnaby i Västerbotten ska resa lika långt som om en gravid i Stockholm skulle föda i Göteborg.

Inlandsaktivisterna – kvinnor från Norsjö och Malå – ritade kartan som visar på avstånden i Sverige till närmsta förlossning.

– Vi är van vid nedskärningar av service, men utan öppet BB blir det en törn för framtidstron, säger Emma Stenmark som bor i Norsjö.

Redan när de hörde att förlossningen i Lycksele skulle hålla stängt i somras ritade de kartan. Den visar att gravida i Tärnaby har lika långt till förlossningen som om en gravid kvinna i Stockholm skulle resa till Göteborg för att föda.

– Dessutom har vi inte två filer och mitträcken här. Vi har älg, ren, ishalka och mörker. Tänk dig att köra efter de vägarna när värkarbetet är igång, säger Emma Stenmark.

Förlossningsvården i Västerbotten
Avstånd till BB i Skellefteå eller Umeå när Lycksele håller stängt. Foto: SVT Grafik

Viktig inlandsfråga

Emma Lindfors sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna i Norsjö. Hon kallar sig aktivist liksom väninnorna. Inlandsbornas viktiga frågor och perspektiv behöver lyftas menar hon.

– Jag hade inte velat vara gravid i Tärnaby i juletid, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet