Områden som är omfattat av karantän vid inresa till Norge från den 26 september 2020. Röd färg: högre smittoläge och karantänkrav. Gul färg: lägre smittoläge och inget karantänkrav. Röd-vitrandigt: otillräcklig information om smittoläge, karantän krävs. Foto: Folkhelseinstituttet (FHI)Visa alla (2)
Visa alla (2)

Inresa till Norge – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Svenska utrikesdepartementet har sedan den 21 september hävt avrådan av icke nödvändiga resor till bland annat Danmark, Norge och Finland. Norska UD har till sina medborgare förlängt avrådan om onödiga utlandsresor fram till den 15 januari 2021.

OBS! För aktuella karantänregler och reseinformation hänvisar vi alltid till respektive lands myndigheter, men här nedan följer vad som just nu gäller för svenskt resande till Norge. Detta kan dock komma att ändras framöver.

Från den 15 juli får alla personer som är bosatta i ett land inom EU/EES/Schengen-området resa in till Norge. Men den som reser in från land eller region med hög smittspridning (röd färg på kartan) måste sitta i karantän vid ankomst till Norge.

Norges gräns är från och med den 26 september öppen, utan karantänplikt, för svenskar från följande områden:

 • Norrbotten
 • Västernorrland
 • Värmland
 • Södermanland
 • Gotland
 • Kalmar
 • Blekinge

Mer information: Folkhelseinstituttets (FHI) hemsida och norska regeringens coronainformation

Vad innebär inresekarantän?

Inresekarantän innebär att man vid ankomst till Norge ska hålla sig i karantän i hemmet eller annan fast adress i 10 dagar.

Alla som ankommer till Norge från utlandet, med undantag av områden i Europa med låg smittspridning (gula områden) ska vara i hemmakarantän i 10 dagar.

Mer information: HelseNorge.no

Resa genom rött område till Norge

Man får resa genom ett rött område på väg till Norge i bil eller buss utan att det medför inresekarantän. Förutsättningen är att man inte övernattar och att man håller avstånd till andra.

Om man däremot mellanlandar i ett område med hög smittspridning (rött område) eller i ett område utanför EU/EES/Schengen så gäller inresekarantän vid ankomst till Norge.

Mer information: Svenska ambassaden i Norge

Vilka dokument krävs för att resa till Norge?

Person som inte är bosatt i Norge och omfattas av karantänplikt ska vid gränsen presentera dokumentation, t ex beställning eller skriftligt avtal, om sammanhängande uppehåll på en och samma registrerade adress i Norge under de första 10 dagarna i landet.

Du behöver ha med dig:

 • Pass
 • Dokumentation på var du är bosatt (exempelvis utdrag från befolkningsregistret)
 • Om du är medborgare från ett land utanför EU/EES eller Schengen måste du ha dokumentation som visar att du har behörigt uppehållstillstånd i det EU/EES eller Schengenland du är bosatt inom
 • Vid karantänplikt måste du kunna påvisa att du har ett ställe att bo på under karantänperioden

Mer information: Norska UD eller Svenska ambassaden i Norge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet