”Det har ju dykt upp en och annan person som konstigt nog inte hittats av de amerikanska myndigheterna” – hör dokumentärfilmaren Mattias Löw om arbetet med ”Den röda halsduken”. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Inspelningarna om halsduken i Kapitolium igång i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen är dokumentärfilmaren Mattias Löw på plats i Skellefteå och har inlett inspelningar om den röda halsduken från Skellefteå som fanns med vid upploppet i Washington i början av året.

– Det finns så många spännande kontraster i det här, konstaterar han inför mötet med bland andra kommunchefen.

Om att sälja en stad som plötsligt hamnar i världshändelsernas centrum, om dess resa dit, om att vända ett samhälle på nedåtgående till en expansiv region, och om politisk populism mitt i allt det där. Ungefär så låter sammanfattningen om den planerade dokumentären.

– Det är väldigt intressant att höra om Skellefteås medvetna strategi för att marknadsföra sig och sätta in det i ett större perspektiv, tycker Mattias Löw som idag först träffar kommunchef Kristina Sundin Jonsson för ett samtal.

Flera inspelningar

På kvällen träffar han också före detta näringslivschefen Bengt Ivansson som var en drivande kraft i att marknadsföra kommunen som en bra plats för etablering av en batterifabrik. I början av hösten blir det också fler inspelningar här.

– Men en del ska också spelas in i USA, berättar han utan att vilja avslöja hur långt de hittills kommit i jakten på att hitta den röda halsdukens ägare.

Mattias Löw berättar om det detektivarbete som inspelningen av ”Den röda halsduken” inneburit i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.