Hör internetforskaren Elza Dunkels om hur föräldrar bör närma sig sina barns internetanvändande och om förnedringsfilmerna på sociala medier. Foto: SVT

Internetforskaren om misshandelsvideor: ”Det är viktigt att hålla sig lugn”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT tog upp problematiken kring barn och unga som misshandlar och hotar andra barn och lägger upp videor på sociala medier har vi fått många starka reaktioner från vår publik, men en del undrar också hur man ska hantera sina barns liv på nätet. Internetforskaren Elza Dunkels svarar.

Hur närmar man sig sin ungdom kring dessa ämnen?

– Det är bra att fråga om det som dyker upp i nyheterna. Det här är ju inte en ny företeelse men det har skrivits en del om det, så det är en bra ingång. Prata om nyheterna och fråga, ”Har du hört något om det här”, ”Har du något att berätta?”, säger Elza Dunkels, lektor vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap på Umeå universitet.

”Ämnen för viktiga samtal”

Hur tacklar man som förälder, om man märker att ens barn har skickat såna här videor, är inblandad i det eller utsatt själv?

– Oavsett vilket det är, så är det väldigt viktigt att man håller sig lugn – vilket är lättare sagt än gjort, men det är verkligen avgörande. För många kan det vara enda gången de berättar om det ifall den vuxna reagerar väldigt känslomässigt eller blir arg.

Skilj på handling och person

– Det är viktigt att lyssna, självklart ska man vara fördömande mot själva handlingen men inte måla upp det som att det är speciella typer som gör det här eller att det är ett sämre barn, utan prata om handlingen och hur man kan undvika att ryckas med. Det finns ämnen för väldigt många viktiga samtal som egentligen inte bara handlar om internet, utan om sånt som vi behöver lära barn och unga generellt.

Se mer från intervjun och hur Elza Dunkels tycker att man bör agera som förälder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.