Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så går misshandlarna till Foto: Skärmdump/SVT

Ungdomar misshandlar andra och lägger upp på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar som hotar och misshandlar andra barn, och sedan lägger ut filmer från misshandeln på sociala medier, har blivit allt vanligare i Västerbotten. SVT har pratat med flera föräldrar vars barn har blivit utsatta.

Mia Dias 13-åriga dotter blev i onsdags misshandlad i centrala Umeå av en grupp tjejer som sedan la ut en film från misshandeln på sociala medier.

– De hade sparkat och slagit henne, spottat på henne och dragit henne i håret hårt med bägge händerna och skakat hennes huvud, säger Mia.

Hon fortsätter:

– Det var i stan, mitt bland folk och ingen gör någonting, det är fruktansvärt.

Inte en ny företeelse

Misshandeln är polisanmäld men företeelsen är inte ny, flera föräldrar som SVT har pratat med har haft liknande upplevelser, att barnen blivit misshandlade av andra barn och att filmer från misshandeln lagts ut på sociala medier.

En av föräldrarna berättar för SVT att de gjorde en polisanmälan men att det blev nedlagt, för att personerna som var inblandade var under 15 år. Rådet de fick av polisen var att barnet inte skulle vistas på stan eller svara när någon okänd ringde i mobilen men att de ska ringa 112 om något händer.

– Det är ju förfärligt, att man inte ska kunna känna sig trygg i det allmänna rummet. Förr eller senare kommer de att ha ihjäl någon, för de är bara barn och det är ett grupptryck där vad som helst kan hända, säger föräldern som vill vara anonym.

En annan mamma berättar för SVT om hur dottern blev misshandlad i våras och fick sin näsa knäckt av en grupp med tjejer som sen la upp filmen från händelsen i sociala medier, i det fallet är utredningen fortfarande pågående då en av de inblandade var över 15 år.

Filmer med starkt innehåll

SVT har tagit del av många av de misshandels- och förnedringsfilmer som lagts upp på sociala medier under året.

Den gemensamma nämnaren är att det rör sig om barn och ungdomar, både killar och tjejer, i olika delar av Umeå som hoppar på, hotar och slår andra ungdomar.

Det finns också element av hot och hämnd, det framkommer att vissa blir misshandlade för att de har pratat med sina föräldrar och andra.

Polisen: ”Har inkommit ett antal ärenden med filmer”

Karin Svedberg, polis med inriktning ungdomsbrott i Umeå, säger till SVT att de känner till problematiken och att hon har sett ett flertal ärenden där misshandelsfilmer har lagts upp på nätet.

Men hon säger också att det är svårt att förebygga den här typen av brottslighet.

– Föräldrarna här har ett stort ansvar, vad gör ens barn och ungdomar med sina mobiler och vad sprider man på sociala medier och att man pratar med sina barn om det.

På frågan vad ungdomar ska göra om de utsätts för liknande behandlingar svarar Karin Svedberg:

– Vi vill ju från polisens sida naturligtvis att man berättar för någon vuxen och att det polisanmäls så att vi får en chans att utreda vad det är som har hänt, kommer det inte till vår kännedom är det ju jättesvårt för oss att göra någonting.

SVT har försökt lokalisera fotograferna i de aktuella filmerna, men inte lyckats.

Se mer om problemet i intervjun ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer