Karin Kebbe Helin vann tävlingen VakPoesi. Klicka för att se fler bilder från invigningskvällen. Foto: Marcus Nilsson

Iskalla poeter invigde vintersimningen

Uppdaterad
Publicerad

Vintersim är i sig en väldigt speciell sport, men frågan är om inte tävlingen i ”VakPoesi” kliver ytterligare några snäpp högre på listan över udda tävlingsformer?

I veckan fick poeter från hela Sverige skicka in sina bästa dikter på temat ”mörker, kyla och glädje” till tävlingskommittén. Från dessa bidrag valdes fyra finalister ut som fick framföra sina bidrag under kvällens invigningsceremoni, nedsänkta till axlarna i iskallt vatten.

– Jag är en van vintersimmare så kylan var inget problem. Men att få läsa min dikt framför en publik, det var det stora i det här, säger vinnaren Karin Kebbe Helin från Stockholm.

”Coolt performance” ett bedömningskriterium

Dikten fick vara högst 30 sekunder lång och den skulle beskriva kärleken till kylan och mörkret i Norrland.

– Mitt bidrag handlade om hur det känns att vinterbada, så det var den känslan som jag beskrev. Och just att vinterbada tycker jag ju väldigt mycket om, säger en nöjd Karin Kebbe Helin.

Deltagarna bedömdes bland annat efter hur ”coolt performance” de hade i isvaken och hela det vinnande bidraget kan du läsa i faktarutan nedan.

Vinnarbidraget – av Karin Kebbe Helin:

Jag ser genomskinlig skorpa

gömmas under mjuka täcket.

Jag hör andetagets djupa bälgning

sprida lugnet i min kropp.

Jag känner hudens värme stråla

mot det stora mörka kalla.

Alla sinnen stannar upp.

Vaknar till, tonar in.

Jag känner, här vill jag vara.

Jag vill bara vara, lite till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.