Hör Alexander Jakovlevs, vice ordförande i internationella vintersimmarförbundet, om planerna och tjusningen med sporten. Foto: SVT

Vintersimning vill ta plats i nästa vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

Helgens tävlingar i vintersimning var en del av världscupen som sträcker sig från Skellefteå i norr till Australien (!) i söder. Men nu vill sporten stå i rampljuset på en ännu större arena.

Alexander Jakovlevs från Lettland trivdes i Skellefteälvens nollgradiga vatten. Förutom sitt eget tävlande är han vice ordförande i internationella vintersimmarförbundet, ett växande förbund med stora framtidsdrömmar.

– Vintersim är en snabbt växande sport i flera länder. Vi har ordnat tävlingar i Kina, och fört diskussioner med Kina om att bli en uppvisningsgren redan vid nästa vinter-OS år 2022 i Peking, säger Jakovlevs.

Klassas som en sommarsport

Ett formellt hinder för vintersimmets olympiska planer är att sporter i vatten tillhör sommar-OS, medan vintersporter ska utövas på is och snö.

– Vår åsikt är att simning i nollgradigt vatten är att jämställa med flytande is, säger Alexander Jakovlevs.

Kan bli ett svenskt idrottsförbund

Vintersim är en växande folksport i stora länder som Ryssland och Kina. Det talar för ett insteg på prov i OS 2022. Men i Sverige finns inget nationsförbund – ännu.

– När vi hör om det internationella förbundets OS-planer, har vi i Skellefteå chansen att väcka frågan om ett svenskt vintersimförbund, som kan söka inträde i Riksidrottsförbundet, säger Lasse Westerlund, ordförande i arrangörsföreningen Dark and cold.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.