Foto: TT

IVO kritiserar hälsocentralen och läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde över ett år innan en 69-årig kvinna i Västerbotten fick diagnosen ALS – då var hon dödssjuk och låg i respirator.

Kvinnans man anmälde fallet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu riktar kritik mot läkaren och hälsocentralen.

IVO riktar kritik mot läkaren i Västerbottens inland för brister i utredningen av kvinnans symtom. IVO kritiserar också hälsocentralen för att vården inte uppfyllt kraven enligt hälso och sjukvårdslagen.

– Patienten har uppvisat symtom som inte beaktats i den tidiga delen av utredningen. Detta har bidragit till att diagnos har ställts alltför sent, skriver IVO i sitt yttrande.

Kvinnans man: ”Behövs mer kunskap”

Hälsocentralen och läkaren har meddelat att de tar till sig IVO:s kritik och att de kommer att förtydliga sina riktlinjer. Kvinnans man som anmälde händelsen menar att det behövs mer kunskap bland läkare när det gäller neurologiska sjukdomar.

– Jag tycker att läkaren borde misstänkt neurologisk sjukdom direkt. Det borde satsas pengar på utbildning om neurologiska sjukdomar för allmänläkare. säger kvinnans man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.