Veronica Hedenmark, grundare och ägare av företaget VH assistans. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

IVO:s beslut: Assistansbolag tappar tillstånd efter allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

VH Assistans AB blir av med sitt tillstånd, det beslutar Inspektionen för vård och omsorg. Assistansbolaget ska bland annat ha lämnat falska uppgifter till Försäkringskassan, erbjudit skenanställningar och tidigare anställda har vittnat om utbredda missförhållanden i arbetsmiljön. Assistansbolaget har överklagat beslutet och fortsätter bedriva verksamhet tills vidare.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutade sig tidigare i vår för att utreda Umeåbaserade assistansbolaget VH Assistans AB. Detta efter att ett flertalet myndigheter, en kommun och assistenter på bolaget anmält företaget för diverse brott och missförhållanden.

Migrationsverket uppger bland annat i IVO:s utredning att assistansbolaget ”upprepat använt sig av erbjudanden om skenanställningar till arbetssökande personliga assistenter i syfte att kringgå utlänningslagens regler”.

Krävs på miljonbelopp

Försäkringskassan kräver assistansbolaget på cirka 3,5 miljoner kronor efter att bolaget lämnat felaktiga uppgifter till myndigheten om en brukare som inte hade rätt till ersättning på grund av bosättning utomlands under flera år.

Utsattes för hot och kränkningar

Assistenter som tidigare jobbat åt företaget har vittnat om utbredda missförhållanden och olika brister gällande arbetsmiljön. Till exempel så har arbetsscheman inte iakttagits, ogrundade löneavdrag gjorts men personalen har även utsatts för hot, kränkningar och trakasserier.

Stoppade utbetalningar

Den 17 april i år stoppade Försäkringskassan sina utbetalningar av assistansersättning till bolaget eftersom ”det finns skäl att ifrågasätta VH Assistans AB:s lämplighet att bedriva verksamhet”. Den 24 juni tog IVO beslutet att med omedelbar verkan dra in tillståndet som ger företaget rätten att bedriva personlig assistans.

VH Assistans nekar till anklagelserna

På VH Assistans säger vd:n Agnetha Wiklund-Helén att man inte håller med IVO i anklagelserna och att man överklagar beslutet.

– Vårt tillstånd gäller fortfarande eftersom Förvaltningsrätten i Stockholm har, den 3 juli, beviljat inhibering av beslutet. Därför kommer vi fortsätta bedriva assistans på samma sätt som tidigare och driva ärendet vidare i domstol då vi på varje punkt kan visa att vi inte har begått några som helst felaktigheter. Det som påstås stämmer inte, säger Agnetha Wiklund-Helén till SVT och fortsätter.

– Vi har aldrig på 23 år haft en enda skenanställning. Vi har heller inte några utbredda arbetsmiljöproblem vilket Arbetsmiljöverkets inspektion visat. Inte heller lämnat några falska uppgifter till F-kassan. Inga av anklagelserna stämmer.

Enligt IVO är det vanligt att de företag som fått tillståndet indraget väljer att överklaga.

– Vi har gjort vår utredning och står för den. Nu får rätten avgöra, säger Anette Nilsson, som är enhetschef på IVO.

VH Assistans AB

2011 fick VH Assistans AB tillstånd att bedriva personlig assistans. Verksamheten vänder sig även till barn.

Lokalkontor finns i Lycksele, Umeå, Falun, Hofors, Stockholm, Göteborg, Malmö och Ystad.

16 oktober 2019 beslutade IVO om avslag för VH Assistans AB att bedriva hemtjänst. Beslutet grundades på företrädarnas ekonomiska misskötsamhet, att företrädare för bolaget avvisats som ombud samt brister i arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket uppmärksammat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.