Foto: Privat

”Jag har fått tillbaka min bästa vän”

Uppdaterad
Publicerad

När Jack Norheim var tonåring var katten Ernst hans bästa vän. De gjorde allting tillsammans hemma i Fällfors, tills den dagen då Ernst plötsligt försvann. Att Djurskyddet nio år senare skulle ringa och säga att de hade hittat hans katt trodde han aldrig.

– Jag svarade att det var omöjligt, jag har ju inte haft katt på nio år, det kan inte vara min katt, säger Jack Norheim.

I går berättade vi om katten Ernst som efter att ha varit försvunnen i nio år hade återförenats med sin ägare i Skellefteå. Ägaren Jack Norheim beskriver händelsen som helt osannolik.

– Jag grät och skrattade på samma gång när de ringde från Djurskyddet. Allt blev upp och ned och jag var helt säker på att dem hade ringt fel, att Ernst skulle ha kommit tillbaka efter nio år lät ju helt omöjligt.

Kallades för Kartong-Ernst

Jack berättar att de hade två katter hemma under uppväxten, Ernst och hans syster, de lekte och kelade och Ernst började gå under smeknamnet ”Kartong-Ernst” då han älskade att ligga i papperskartonger.

– Ernst var min bästa polare när jag var 14-15 år och jag har alltid undrat vad som hände honom då han en dag plötsligt inte kom hem igen.

Åren gick och Ernst kom aldrig tillbaka, vilket gjorde Jack övertygad om att katten hade dött. Jack flyttade utomlands, tog körkort, skaffade flickvän och barn. För ett år sedan flyttade han tillbaka till Skellefteå och förra veckan kom telefonsamtalet som skulle vända upp och ned på hans vardag.

– Djurskyddet hade kollat chipmärkningen och frågade om jag ville ha tillbaka min katt. Jag höll på att skratta ihjäl mig. Jag tänkte att det är en chans på miljonen att det faktiskt är Ernst, men om det är han så är det självklart att jag vill ha honom, säger Jack.

Jack tog med sig kattbur, ölkartong, sambo och barn och åkte för att se om det var Ernst – och mycket riktigt.

Katten Ernst och Jacks tvååriga son leker tillsammans och sitter gärna i varsin kartong. Foto: Privat

– Jag var lite nervös innan, undrade om det verkligen var han och om han skulle känna igen mig. Men direkt jag såg honom så var jag säker, han såg exakt likadan ut som för nio år sedan, säger Jack.

Och det tog inte lång tid innan Ernst hade hoppat in i ölkartongen och la sig och kurrade.

Vidtar åtgärder för att inte förlora katten igen

Jack berättar hur han under alla dessa år har pratat om katten, visat bilder på honom och sagt till sin sambo ”Jag önskar att du skulle ha fått träffa Ernst”. Nu bor Ernst sedan en vecka tillbaka hemma hos sin ägare igen. Jack gillar att skämma bort sin katt och matar honom med torskrygg och sejfilé, precis som under uppväxten. Ernst och Jacks son leker tillsammans i varsin ölkartong på golvet. Jack tycker att det är roligt att vara kattägare igen, men en sak har han lärt sig:

– Jag vill att Ernst ska få vara ute, men först ska jag köpa ett namnhalsband som gör det enklare att hitta ägaren, så att jag inte förlorar honom ifall han springer bort igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.