”Jag tror inte på Norrlands självständighet”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt (V) tycker inte att Norrland ska bli självständigt. Däremot ser han orätttvisor som behöver rättas till.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt sommartalade i Umeå på söndagen och kommenterade även den heta självständighetsdebbaten om Norrland som blossat upp under den senaste tiden.

– Jag tror inte på Norrlands självständighet, men jag tycker att flera saker behövs göras för att få tillbaka de rikedomar som skapas i norra Sverige. Det gäller gruvorna och mineralen, det gäller vattenkraften och det gäller vindkraften. Så det finns en orättvisa som behöver rättas till, säger Jonas Sjöstedt (V).

Hur ser du på det stora missnöjet i norr?

– Jag tycker att det finns en grund för det. Vattenfalls arrogans gentemot Jokkmokk är ett typexempel på det. Ett annat är att när man diskuterar järnväg så finns det mest omoderna järnvägssystemet i övre Norrland, men man pratar nästan bara om investeringar i södra Sverige. Jag tycker att det är viktigt att Sverige hänger ihop som ett land, säger Jonas Sjöstedt (V).

Läs också: Sjöstedt sommartalar – vill subventionera studentbostäder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer