• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Järnhård strid i kommunens sandlåda

Bygg– och miljönämnden i Skellefteå tvingas backa om järnsanden från Rönnskärsverken när tekniska nämnden ska bygga ny hamn.

Användningen av så kallad järnsand från Rönnskärsverken har ställt olika kommunala intressen mot varandra i Skellefteå. Idag tvingas bygg– och miljönämnden anta nya riktlinjer, för det material den tidigare förbjudit.

Växt till jättelika högar

Efter bygg– och miljönämndens nyttjandeförbud har bergen av järnsand växt till jättelika högar utanför Rönnskärsverken i Skelleftehamn.

Nu vill en annan avdelning i kommunen lägga upp ett lager av järnsand på andra sidan fjärden där kommunens nya djuphamn för handelsflottan ska anläggas.

Vill använda järnsand

Då vill kommunen använda just järnsanden som fyllnadsmaterial.

– Järnsand är ett utmärkt fyllnadsmaterial, om man använder det på rätta ställen, säger kommunens planeringschef Lars Hedqvist.

Begär tillstånd

Tekniska nämnden begär nu tillstånd att få använda järnsanden av bygg– och miljönämnden, som länge haft en motsatt inställning till järnsanden.

– Järnsanden innehåller tungmetaller, och vi följer försiktighetspruincipen, har ordförande Evelina Fahlesson (S) tidigare sagt till SVT Nyheter Västerbotten.

Största järnsandskunderna

Skellefteå kommun är Rönnskärsverkens i särklass största kund på järnsand.

I decennier har den granulerade slaggprodukten från Rönnskärsverkens kopparhytta varit ett eftertraktat fyllnadsmaterial i gator, gångvägar och skolgårdar.

Hindrar tjälskador

De keramiska kornen är kapillärbrytande och drar inte upp vatten, vilket hindrar tjälskador. Efter bygg– och miljönämndens användningsförbud växer högarna utanför Rönnskärsverken med flera ton för varje dag.

Vill pröva i domstol

Sannolikt tvingas nu bygg– och miljönämnden backa från sin tidigare ståndpunkt. Kommunledningen i Skellefteå har begärt samråd med länsstyrelsen och att frågan prövas i mark– och miljödomstolen.

Utmärkt – på rätt ställe

– Det handlar om återvinning, ett kretslopp. Och på rätt ställe är järnsanden utmärkt att använda, anser pålaneringschef Lars Hedqvist.

Idag ska bygg – och miljönämnden anta nya riktlinjer för järnsanden. Förslaget är än så länge – hemligt.

Vad är järnsand (granulering)?

Visa

Järnsand är ett restmaterial som uppkommer i samband med kopparframställning vid Boliden AB:s smältverk Rönnskärsverken i Skelleftehamn.

Materialet bildas när slagg kyls av och granuleras i en vattenstråle.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer