Foto: SVT.

Järnvägsfiaskot: ”Ett högprioriterat problem”

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har rest med inlandsbanan för att träffa aktörer och politiker i länet. Efter rapporter om undermåligt underhåll av järnvägsnätet, som bland annat resulterat i urspårningar på sträckan Bastuträsk-Boden säger hon att området är högprioriterat.

Det har varit en problemfylld sommar för länets järnvägsnät.  Längsgående rälssprickor på sträckan mellan Bastuträsk och Boden resulterade i somras i att tågen måste hålla nere hastigheten till sjuttio kilometer i timmen, rälsen är i så dåligt skick att urspårningar är en risk.

Arbetet försenat

Trafikverket, som ansvarar för underhållet av sträckan har tidigarelagt sina underhållsinsatser. Men efter det att regeringans budget föll i förra hösten har arbetet försenats och beräknas nu vara klart till 2018. 

– Det är klart att det är oerhört problematiskt när en så viktig del i järnvägssystemet inte fungerar. Det ställer till med stora problem både för resenärer men också för godsköpare som inte får fram sina grejer i tid. Det här är ett högprioriterat problem, säger hon.

Haft interna problem

Johansson menar också att trafikverket haft interna problem som drabbat underhållsarbetet, men att utvecklingen går i rätt riktning.

– Trafikverket har många delar som fungerar väldigt bra, men man har också problem med styrningen och hur man organiserar sin verksamhet, men jag ser att de tar tag i detta på ett bra sätt. Jag känner stor tillförsikt i att Trafikverket löser de uppgifter som de har, säger Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet