Se när sjöbevakningen försöker få löss nätet från valen. Foto: Finska sjöbevakningen

Knölval fastnade i nät – se räddningsinsatsen i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

En knölval fastnade i lördags i ett fiskenät i Bottenhavet i Östersjön, utanför Vasa i Finland. När den till slut kom loss efter en intensiv räddningsinsats simmade den mot Sverige.

Det var en fiskare som larmade sjöräddningen om att valen som fastnat i ett stort fiskenät utanför Bergö söder om Vasa i Finland. Ett intensivt räddningsarbete inleddes för att få lös valen. Detta rapporterar Svenska Yle.

– Fiskaren kunde inte själv få loss valen. Den var sex – sju meter lång, säger sjöräddningsoperatör Christer Eklund vid Åbo Sjöräddningscentral, till Yle.

Simmade mot Sverige

Efter en timme lyckades sjöbevakningen till sist få loss valen från nätet och den sågs simma iväg i riktning mot Sverige.

– Vi är väldigt glada att vi fick loss valen så att den kunde fortsätta sin färd, säger Christer Eklund, sjöräddningsoperatör Christer Eklund vid Åbo Sjöräddningscentral, till Yle.

Ovanligt med knölval i Östersjön

Experter är säkra på att det handlar om en knölval som hamnat vilse. Att knölvalar dyker upp i Östersjön är ovanligt. Marinbiologiprofessorn Erik Bonsdorff på Åbo Akademi tror inte att knölvalen kommer att hitta ut ur Östersjön och bedömer inte valens överlevnadschanser som stora.

– Dessutom är det så livlig frakttrafik på Östersjön, säger Erik Bonsdorf, till Yle.

Knölvalen är en mörkgrå till svart val med ljus undersida och oregelbundna vita fläckar på buken och stjärten. På huvudet sitter knölar, därav det svenska namnet.

Valen kan bli upp till 16 meter lång och väger mellan 25 och 40 ton.

Honorna är större än hanarna. En nyfödd kalv är cirka 4,5 meter lång och väger omkring 1 ton.

Globalt finns nu uppskattningsvis 80 000 – 100 000 individer och arten bedöms vara livskraftig.

Andra valarter som observerats i svenska vatten det senaste decenniet är bland andra vitnosdelfin, späckhuggare, öresvin, vitsiding, springare och vikval.

Den enda valarten som lever stadigvarande i våra vatten är tumlaren. Det är en liten val, bara 1,5 meter lång som vuxen, som är vanlig längs Västkusten men akut hotad i Östersjön, där bara en spillra av den tidigare populationen finns kvar.

Källa: NOAA Fisheries, Valar.se och Thomas Lyrholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.