Arkivbild: Ingrid Leirnes Foto: SVT/Paulina Holmgren

Visselblåsare straffades – JK lägger ner förundersökning om repressalier

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren Ingrid Leirnes från Bureå som polisanmälde sin arbetsgivare Region Västerbotten har idag fått veta att det inte blir något åtal.

– Jag trodde först att det var ett skämt och fick dubbelkolla beslutet. Jag är jättebesviken, säger hon.

Medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes skrev en insändare i lokaltidningen Norran vilket ledde till att hon omplacerades och utsattes för andra repressalier. Efter att yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i TV-programmet ”Uppdrag granskning” tyckte att fallet borde anmälas, gjorde Ingrid Leirnes det. Idag kom beslutet.

– Vad jag förstår säger de att brott har begåtts men menar att det inte är tillräckligt allvarligt för att få en fällande dom. Jättekonstigt, säger hon och fortsätter:

– Det är ungefär som om man skulle säga till nån att jo, du blev ju slagen men det var inte tillräckligt hårt så vi prövar det inte i domstol.

Hon undrar vad som i sådana fall ska krävas.

Praxis saknas

Clara Cederberg har varit föredragande för Justitiekanslerns (JK) beslut.

– Att säga var gränsen går är svårt eftersom det inte finns just någon praxis för sådana här fall, men här handlar det helt enkelt om en bedömning utifrån vad som framkommit.

Samtidigt konstaterar JK att både beslutet om omplaceringen och det som skett på de möten Ingrid Leirnes haft med sina chefer är otillåtna repressalier.

– Därför förtjänar detta allvarlig kritik, säger Clara Cederberg.

Visselblåsartjänst inrättas

För Region Västerbotten föranleder beslutet inga nya åtgärder. Hälso- och sjukvårdschef Brita Winsa menar att de agerat på flera olika sätt.

– Vi är helt överens om att cheferna inte hanterade det här bra och de är inte kvar på sina jobb. Vi har också förtydligat vilka rättigheter medarbetare har, kommenterar hon.

Det handlar om information och workshops med fackförbunden om meddelarfrihet. Igår beslutade också politikerna i regionstyrelsen att inrätta en visselblåsartjänst i början av nästa år.

– Jag hoppas att det blir en funktion som hjälper oss för vi vill absolut inte ha en tystnadskultur. Vi vill att det ska vara högt i tak inte minst för att kunna garantera patientsäkerheten.

Klen tröst

För Ingrid Leirnes är det klen tröst idag. Hon tycker att systemet känns otryggt och är rädd för att det här skickar en dålig signal till andra.

– Om allt det som jag nu gjort inte leder till en förändring kanske andra inte blir så upplyfta av att se vad som hänt mig utan istället... tystnar folk helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.