– Vad jag har förstått har den här typen av fall inte prövats rättsligt och därför känns det ändå viktigt, säger Ingrid Leirnes. Foto: SVT

Ingrid Leirnes utsattes för repressalier – polisanmäler nu cheferna

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Leirnes från Bureå blev utsatt för repressalier efter att hon larmat om att vårdpersonal gick till jobbet trots förkylningssymptom där hon arbetade. Nu polisanmäler hon de tidigare cheferna på hälsocentralen. Ärendet går direkt vidare till Justitiekanslern.

Medarbetaren Ingrid Leirnes använde sin meddelarfrihet, skrev en kritisk insändare i lokaltidningen och utsattes för repressalier. Efter att yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i Uppdrag gransknings program ”Håll käften och lyd” uttalat att det här borde anmälas gjorde hon det i fredags, vilket Norran var först med att berätta.

– När inte Region Västerbotten själv förstår hur man borde ha agerat i den här situationen får jag väl själv göra det, konstaterar Ingrid Leirnes.

Ärendet skickat till Justitiekanslern

I den inledande polisanmälan har det misstänkta brottet rubricerats som ”tjänstefel”. Men det kan ändras, och det är inte polisen som utreder.

– Vi har skickat ärendet vidare till JK för fortsatt bedömning och utredning, kommenterar Mats Bruhn som är chef för jourförundersökningsledarna.

Det är bara Justitiekanslern (JK) som får besluta om att inleda förundersökning och väcka allmänt åtal för tryck- och yttrandefrihetsbrott. JK är en myndighet under regeringen som bland annat har tillsyn över myndigheter men som också är åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål.

Men JK kan i det här läget varken bekräfta en anmälan eller en utredning.

– Vad jag har förstått har den här typen av fall inte prövats rättsligt och därför känns det ändå viktigt, säger Ingrid Leirnes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet