Genrebild. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Region Västerbotten inför visselblåsartjänst

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbund har tidigare slagit larm om att det finns en utbredd tystnadskultur inom Region Västerbotten.

Nu har regionstyrelsen beslutat om att inrätta en visselblåsartjänst.

– Visselblåsartjänsten är ännu ett sätt för oss att främja en kultur där det är både naturligt och positivt att påtala missförhållanden, säger reregiondirektör Tommy Svensson.

I en enkätundersökning från förra året, gjord av regionens revisorer, ansåg nästan hälften av alla medarbetare på Region Västerbotten att det fanns en tystnadskultur på arbetsplatsen. Det var en bild som bekräftades av både Läkareföreningen och Vårdförbundet.

Men från och med i början av 2022 ska en visselblåsartjänst införas i Region Västerbotten. Det har Regionstyrelsen beslutat.

#tystnaden

– Visselblåsartjänsten är ännu ett sätt för oss att främja en kultur där det är både naturligt och positivt att påtala missförhållanden. Genom att lyfta fram brister bidrar man till ständiga förbättringar som gynnar både enskilda medarbetare och hela organisationen, säger regiondirektör Tommy Svensson i ett pressmeddelande.

Syftet med tjänsten är att skapa ett tryggt och öppet klimat på alla arbetsplatser i regionen. Anställda, praktikanter, tidigare anställda och andra personer med insyn i regionens verksamhet ska via tjänsten anmäla missförhållanden på arbetsplatsen, detta ska också kunna göras anonymt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet