”Tystnadskultur är bokstavligen livsfarlig inom vården” säger Cecilia Nordenson, ordförande i Läkareföreningen i Västerbotten. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Läkareföreningen om Region Västerbotten: ”Finns en utbredd tystnadskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en utbredd tystnadskultur inom Region Västerbotten, anser Läkareföreningen. Och det finns stora medicinska risker med att ledningen inte lyssnar på professionen.

– Att omge sig med ja-sägare är livsfarligt inom vården, säger ordförande Cecilia Nordenson.

Nyligen ombads en chef på en klinik på Norrlands universitetssjukhus ta time-out efter att ha framfört kritik mot ledningens planer för verksamheten. Detta fick 61 läkare på avdelningen att protestera kraftigt och skriva ett brev till ledningen till stöd för chefen.

Enligt Läkareföreningen handlade det om ett försök att tysta en kritisk chef – något som absolut inte stämmer enligt Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi välkomnar personer som har åsikter och är drivande, vilket jag skulle säga är något som kännetecknar många av våra chefer i organisationen, säger hon.

Efter protesterna är klinikchefen åter i tjänst men enligt facket finns grundproblemet kvar:

– Det finns en utbredd tystnadskultur, säger Cecilia Nordenson. 

Vågar inte larma

Region Västerbotten är en av de regioner i landet som köper ut flest medarbetare, enligt SVT:s tidigare granskning. I flera fall har det handlat om konflikter där den anställde erbjudits att sluta genom en så kallad överenskommelse.

I april 2020 visade en stor enkätundersökning inom regionen att hälften av de svarande ansåg att det fanns en tystnadskultur på arbetsplatsen, alltså att anställda inte vågar larma om felaktigheter eftersom de är rädda för repressalier.

”Livsfarligt inom vården”

– Tystnadskulturer är livsfarliga inom vården, vårdanställda måste våga larma om felaktigheter utan att vara rädda för att bli av med jobbet, säger Cecilia Nordenson.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa hoppas att regionens anställda känner att de kan larma om felaktigheter.

Hur ser du på att hälften av de som svarat på revisorernas undersökning anser att det finns en tystnadskultur inom Region Västerbotten? 

– Det är naturligtvis inte alls bra och visar att vi har ett viktigt arbete att göra. Vi vill att det inte ska finnas någon upplevelse av tystnadskultur och alla ska känna trygghet i att uttrycka sin åsikt utan att bli utsatt för repressalier, säger Winsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.