Foto: SVT

Anställda inom Region Västerbotten uppmanas att inte kritisera

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslöjade P4 Västerbotten att anställda i ett dokument som ligger på Region Västerbottens intranät uppmanas att inte uttala sig negativt om arbetsgivaren. Något som kan tolkas som att yttrandefrihetslagen inte gäller.

I dokumenten, som P4 Västerbotten var först med att berätta om, står det under avsnittet ”Vara lojal” att den anställde ”ej får uttala sig negativt och skada arbetsgivaren”. Under punkten står det ett tillägg att yttrandefrihetslagen styr möjligheten att uttala åsikter och att kritik inte får övergå i hot eller skada mot arbetsgivaren.

Som offentlighetsanställd har du rätt enligt yttrandefrihetsgrundlagen att kritisera din arbetsgivare både internt och externt. Sättet som man formulerat sig i det här dokumentet är olyckligt enligt regionens HR-direktör som säger till SVT att dokumentet kommer att plockas bort.

– Övrig information som ligger på vårt intranät talar om vilka rättigheter du har när det gäller att till exempel kritisera oss som arbetsgivare. Den informationen är väldigt tydlig men i det här materialet är det inte tydligt och det är fel, säger HR-direktör Kia Ronnhed.

Kommer se över övrigt material

Om liknande information har gått ut på andra ställen inom regionen har Ronnhed ingen kännedom om men man kommer att följa upp.

– Vi kommer att titta på våra rutiner, riktlinjer och allt kopplat mot vad vi informerar våra anställda idag och våra nyanställda.

Att det förekommit oklarheter är inte något som gynnar regionen som arbetsgivare.

– Sen kommer vi titta på om det verkligen finns något annat som på något sätt kan misstolkas när det gäller just yttrandefriheten för det gagnar inte oss som arbetsgivare att ha material som inte är rätt, säger Kia Ronnhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet