Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör några skelleftebor fundera kring att våga tycka och tänka högt Foto: Berit Roald / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Chatt: Vågar du slå larm om missförhållanden på ditt jobb?

Uppdaterad
Publicerad

Bara hälften av de offentligt anställda vågar kritisera sin arbetsgivare om allvarliga missförhållanden. Endast tre av tio skulle våga prata med media. Vågar du slå larm om missförhållanden på ditt jobb? Hur ser det ut på din arbetsplats? Under helgen är chatten stängd, men här kan du läsa kommentarerna i efterhand.

Kom ihåg att inte namnge företag som du riktar kritik mot i chatten. SVT kan komma att redigera vissa kommentarer.

SVT rapporterade · Vågar du slå larm om missförhållanden på ditt jobb?

08.34
Hej! Idag rapporterar vi om att offentligt anställda inte vågar kritisera sin arbetsgivare. Hur ser det ut på ditt jobb? Vågar du slå larm om missförhållanden? Tyck till och berätta i vår chatt!
09.05
Hade först tänkt skriva ett inlägg men ångrar mig.
Det känns meningslöst. Som jag ser det är grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter hotade.
09.06
Slog larm på mitt förra jobb där patienters personuppgifter och sjukdomar visades för obehöriga under utbildning och presentationer. Detta utan patienterna kännedom. Meddelade min chef och anmälde enligt GDPR men istället för att rätta till verksamhetens brister var det jag som skapade en otrygg miljö eftersom mina kollegor inte längre kunde lita på att jag inte anmälde dem. Det förtroende jag haft för den offentliga verksamheten är borta, jag skäms över offentlighetens Sverige som i teorin ska skydda medborgarna och inte hålla kollegor om ryggen
09.15
Vid samtliga tillfällen jag påpekat brister eller orimlig arbetsbelastning har det bemötts med försvar och lagts tillbaka på mig. På min förra arbetsplats ledde det till att min chef började mobba mig. Väldigt subtilt förstås så ingen annan märkte. Idag är jag rädd att hamna i en likadan situation och försöker vara tyst. Men det är svårt.
09.19
Absolut inte. Varje år gör arbetsgivaren medarbetarundersökningar men att uppge de faktiska förhållandena som råder på arbetsplatsen skulle inte göra arbetsförhållande och arbetsplats bättre.
09.20
Hej, jag jobbar på ett stort företag, ca 100 anställda och klimatet är inte så bra. Många anställda är släkt med chefen eller är kompisar och vänner till chefen. Litar kanske på högst ett par kolleger. När missförhållande tagits upp med t.ex facket så har det blivit efterverkningar av olika slag. Jag skulle tveka om att prata , om det inte varit något väldigt allvarligt.
09.37
Jag slog larm till arbetsmiljöverket (med rätta) och chefens reaktion var att plocka ut allas telefonlistor för att "hitta läckan". Nej, jag jobbar inte för Trump, men ibland skulle man kunna tro det.
09.42
Nej. Det kan sluta hur som helst.
Man kan heller inte lita på att man verkligen förblir anonym i medarbetar undersökningar.
Arbetsgivaren vet oftast mycket mer om dig än du tror.
10.03
Jag har jobbat på flera arbetsplatser under mina år och jag kan säga att Umeå kommun är den värsta arbetsgivaren jag haft när det kommer till repressalie- och tystnadskultur. När de högsta tjänstepersonerna rent ut sagt struntar i lagar och avtal sätter det inget bra exempel för tjänstepersonerna under dem. Det är lönlöst att höja rösten vid uppmärksammandet av lagöverträdelser, det kommer bara leda till att den som gör det utsätts för repressalier. Umeå kommun är inte intresserade av att komma tillrätta med problemen för många gånger är de själva problemet.
10.32
Hör Camilla Karlsson på Skellefteå kommun om svårigheten att prata med medier

Vill du berätta för oss om missförhållanden på din arbetsplats? Hör av dig! vasterbotten@svt.se  eller 090-175040

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#tystnaden

Mer i ämnet