• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Foto: Julia Hedlund, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regionen om meddelarfriheten: ”Vi tycker vi är väldigt tydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Offentliga arbetsgivare i Västerbotten är överens om att de kan göra mer för att utbilda anställda i vad meddelarfrihet innebär, men regionrådet Peter Olofsson (S), som chefar för en av länets största arbetsplatser, tycker att frågan måste breddas och fördjupas.

Lokala nyhetsmediers gemensamma undersökning visar att bara ungefär hälften av de tillfrågade offentligt anställda i Västerbotten vet vad meddelarfrihet är och att en av åtta har fått information om meddelarfrihet från arbetsgivaren.

– Det är olyckligt eftersom vår demokrati är beroende av vår yttrande- och meddelarfrihet och vi tycker att vi är väldigt tydliga i detta, men det är klart att det säkert kan brista i information ut till anställda vilket vi får titta på, kommenterar Peter Olofsson (S).

”Uppenbarligen måste vi göra mer”

Informationen ingår till exempel inte i regionens introduktionsutbildning för nyanställda vilket den gör i till exempel inom Skellefteå kommun.

– Vi tycker att vi jobbar systematiskt med de här frågorna men uppenbarligen måste vi göra mer och ständigt hålla det här levande för det handlar ju om att det behövs för att vi ska fortsätta ha förtroende för det offentliga, menar kommunchefen Kristina Sundin Jonsson.

Peter Olofsson framhåller samtidigt att frågan är mycket mer komplex än att handla om huruvida Region Västerbotten brister i information.

– Se bara hur nyhetsjournalistiken har förändrats i Västerbotten, säger regionrådet.

I videon ovanför utvecklar han och Kristina Sundin Jonsson hur de ser på meddelarfriheten och den låga kunskapen om vad den innebär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet