Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle aldrig göra om det” – så kom upproret mot tystnaden inom kommunen att drabba Christina, och så här mår hon nu. Foto: SVT

”Visselblåsaren” Christina blev utköpt av Skellefteå kommun – nu har hon fått nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Christina Lindqvist köptes ut av sin gamla arbetsgivare Skellefteå kommun i början av året. Det har varit en tuff tid för henne. 

– Jag var helt förstörd. Det var väldigt svårt och jag kände att det var orättvist, berättar Christina Lindqvist som nu försöker gå vidare. 

För två år sedan startade hon Facebookgruppen “Håll käften och lyd” i Skellefteå som tog upp arbetsmiljöproblem inom kommunen. Efter en längre process valde Skellefteå kommun att köpa ut henne.

– Det har varit tufft. Jag har inte mått bra och var sängliggande de två första månaderna, säger Christina Lindqvist om hur hon upplevt processen.

Får fortfarande vittnesmål

Hon berättar att det fortfarande ringer kommunanställda till henne och vittnar om olika arbetsmiljöproblem på kommunen. 

– Strax innan jag skulle komma hit och träffa dig ringde en kvinna som sa att hon har sagt upp sig just på grund av arbetsmiljöproblem.

Trots att många uttryckt vikten av Christina Lindqvists kamp mot kommunen är det ingenting hon skulle göra om idag.

– Jag skulle aldrig göra om det – aldrig! Inte med facit i hand och det jag vet om hur det drabbade mig, säger hon.

Vill vända blad

Trots all påminnelse vill hon gå vidare i livet och sedan några veckor tillbaka har hon fått jobb på campingen i Bureå, som Norran var först med att berätta

– Det känns mycket bra. Jag trivs bra med jobbet. Jag sa till mina nya arbetskamrater att de får skola in mig från kommunvärlden till det verkliga livet, säger Christina Lindqvist och skrattar högt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet