Jobb och skatteintäkter motiverar gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens godkännande till tre bearbetningskoncessioner för Rönnbäcksgruvan motiveras av jobb och lokala skatteintäkter

”Den planerade gruvan väntas leda till minst 500 nya arbetstillfällen i och omkring orten och årligen generera cirka 115 miljoner kronor i skatteintäkter lokalt”, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

En gruva skulle ha stor betydelse för Storumans kommun anser kommunalrådet:

– Vi ser positivt på att vi nu äntligen fått ett besked. Vi ser fram emot att hela frågan får ha sin gång, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C)l.

Regeringens avvägning mellan olika riksintressan har landat i att de samhällsekonomiska vinsterna med en gruva är för stora för att stoppa projektet:

”Det är otvivelaktigt så att den tilltänkta gruvverksamheten skulle ge större samhällsekonomiska effekter och större möjligheter till ökad social välfärd än vad pågående rennäring genererar idag”.

Regeringen anser att att Vapstens sameby ska kunna fortsätta rennäringen trots en gruva, dock inte på platsen för gruvan.

I regeringens bedömning ingår att gruvverksamheten skulle kunna pågå i 27 år och generera uppemot 1000 arbetstillfällen i länet. Regeringen poängterar också att detta är den i särklass största fyndigheten i Sverige och att landet idag är helt importberoende av nickel. Gruvan skulle minska importbehovet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.