Jubileum för Umeå Jazzfestival

Publicerad

Umeå Jazzfestival är igång och firar 50-årsjubileum i år. Under åren har jazzlegendarer som Duke Ellington, Ella Fitzgerald och Miles Davis besökt festivalen. I år heter ett av dragplåstren Bo Sundström.

– Det känns bra. Jag tror att Sundström drar en bredare publik och i sina nya texter till gamla jazzlåtar står han för allvarliga, men spetsfundiga texter. Lite som Hasse och Tage, säger Lennart Strömbäck som är konstnärlig ledare för jazzfestivalen.

Han konstaterar att han märker ett nyväckt intresse för jazz och att det kanske också är lite kulstämning för att festivalen fyller 50. Han är nöjd med jubileumsprogrammet och poängterar mångfalden.

– Sirintip Phasuk har till exempel inte turnerat förut i Europa. Hon blandar jazz med thailändska trummor, electronica och pop, säger Strömbäck.

Men några jättekända världsnamn blir det inte.

– Konkurrensen om dem är stenhård. Vissa börjar bli till åren och en del tycker att det är långt till Umeå. Vi har en stående inbjudan till Herbie Hancock, men han ransonerar sitt turnerande. Det blir en bra festival ändå, säger Lennart Strömbäck.

Hör Johan Lindström septett spela under Umeå jazzfestival 2018 Foto: Karin Wiechel, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer