Ebbas son Julian smittades av RS-virus. Årets säsong väntas bli kraftig. I klippet berättar Ebba om symptomen och om vilken typ av hjälp sonen fick. Foto: SVT

Julian från Umeå smittades av RS-virus – låg en vecka på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

RS-virus-säsongen väntas bli den svåraste på flera år. En som redan drabbats är Julian från Umeå som föddes för sex veckor sedan.

– Det är jobbigt att se sitt barn må dåligt och behöva kämpa, säger mamman Ebba Sundström som tidigare i veckan kom hem från sjukhus.

Det är de allra minsta barnen som riskerar att få det tufft med andningen när de insjuknar av RS-viruset.

Absolut vanligast är att det är större syskon som tar hem smittan från förskolan. Ebba Sundström i Umeå misstänker att det är precis det som hände när hennes nyfödde son Julian insjuknade och fick vårdas en vecka på sjukhus.

I klippet berättar mamman Ebba om Julians symptom och om vilken typ av vård han fick.

RS-virus ger förkylningssymptom

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
  • För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.