Många är ofrivilligt barnlösa och måste kämpa i flera år för ett mirakel. Hur var det för dig att få barn? Var det en lång kamp? Eller kämpar du just nu för att bli gravid? Berätta! Foto: TT.

Kampen för ett barn – berätta din historia

Uppdaterad
Publicerad

Ofrivillig barnlöshet drabbar många. Idag är det stor brist på ägg och spermier och väntetiderna är långa. Men med en ny lag hoppas man att fler ska få hjälp att bli föräldrar.

Har ni kämpat länge för att få barn? Hur löste det sig? Eller är försöker du bli gravid just nu?

Delar gärna med dig av din historia!

SVT rapporterade · Kampen för ett barn - berätta din historia

Ofrivillig barnlöshet drabbar många. Idag är det stor brist på ägg och spermier och väntetiderna är långa. Men med en ny lag hoppas man att fler ska få hjälp att bli föräldrar. Har ni kämpat för att få barn? Hur löste det sig? Eller är du ofrivilligt barnlös just nu? 
Delar gärna med dig av din historia! 
13.13
Kämpade länge och det blev inget barn...
Vi lever ändå och får skaffa andra värden i livet...
17.43
Vårt första barn kom till på ett försök eller egentligen var det inte direkt ngt försök ens. Nga år senare försökte vi bli gravida. Tog ett år innan det lyckades men efter ca 2 mån konstaterades det att det var ett utomkvedshavandeskap. Det blev operation som följd och en äggledare mindre. Därefter gick åren men inget hände. Vi gjorde olika utredningar. Jag testade att ta hormoner men inget hände. Januari 2017 gjorde vi en ivf som lyckades! Idag är vårt ivf-mirakel lite drygt ett år gammal.
17.57
Efter 10 års kamp har vi gett upp. Två utomkvädes graviditeter, flera missfall, 6 misslyckade IVF-behandlingar och "för fattig" för adoption. Det frestar det på för en optimist, minst sagt. Utan barn hamnar man utanför samhället om man bor i ett litet samhälle som vi gör. Många år av isolation från vänner och familj som får barn gör inte saken bättre. Vi har bestämt oss för att bli egoister. Vår relation är det viktigaste och vi satsar på att ha det så jävla bra som möjligt. Äta gott, dricka gott, resa utan klimatångest och spendera varenda krona på det vi själva vill. Men sorgen finns där alltid på lur, bara en liten oförsiktig eller "välmenad" kommentar bort. Den kommer vi alltid att leva med, men 99% av tiden har vi det underbart.
17.57
Vi sökte hjälp tidigt, redan efter ett halvårs försök. Sedan följde 8 långa år med hormonbehandlingar, inseminationer, ivf, flera missfall och en tuff adoptionsutredning. Idag har vi tre barn, ett via adoption och två via ivf med donator.
17.57
Berättar gärna om min mardröm som slutade som en solskenshistoria. Året var 1993 och jag närapå miste livet i samband med utomkveds havandeskap (ektopisk graviditet som resulterade i kraftig invärtes blödning ). Jag hade haft missfall tidigare och var redan 37 år gammal så klockan tickade. Fick remiss till Carl von Linné kliniken i Uppsala för I V F. Behandlingen som föregick ingreppet var jobbig både fysiskt och psykiskt men väl värt besväret och pengarna. Äggen befruktades med min mans sperma. Resultatet blev först en pojke 1995, två år senare en flicka. Dottern var djupfryst som embryo i två år. Fina, friska, vackra ungar! Sonen är nu nästan färdig läkare; dottern pluggar till veterinär.
Jag vill ge alla barnlösa familjer hopp! Själva är vi oändligt tacksamma för hjälpen vi fick vid Carl von Linné kliniken i Uppsala.
17.59
Vi försökte i två år och påbörjade sedan utredning där det konstaterades att jag har utebliven ägglossning. Skulle påbörja hormoner efter sommaren, men efter tips från läkaren på kvinnokliniken testade jag akupunktur hos kinesolog under sommaren. Efter 2 månader behandlingar var jag gravid.
18.14
Barnlöshetsutredning o sen kom det plötsligt en flicka liksom av sig själv. Drygt sex år senare efter tre misslyckade IVF fick hon en adopterad bror. Barn kommer till en på olika sätt.
18.42
Efter många års försök så genomgick vi IVF. Det konstaterades att spermierna hos min man inte hade den kvalitén som behövdes. Vi lyckades på andra försöket och fick då våra efterlängtade tvillingpojkar.
Efter några år blev jag diagnostiserad med Endometrios, så då förstod jag att vi hade nog aldrig kunnat skaffa barn på naturlig väg
18.43
Redan som 11-12 åring såg jag mig som en framtida pappa och har fantiserat mycket kring hur det skulle bli. Men så blev det inte och det är en sorg jag bär med mig genom livet. Fortfarande har jag svårt att tro att jag inte kommer bli förälder, det går liksom inte in. Men jag fick träffa kvinnan i mitt liv och det är inte alla förunnat att få träffa en partner som gör en hel som människa, så på så sätt är jag lyckligt lottad och skulle inte velat byta ut vår relation mot något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer