Många är ofrivilligt barnlösa och måste kämpa i flera år för ett mirakel. Hur var det för dig att få barn? Var det en lång kamp? Eller kämpar du just nu för att bli gravid? Berätta! Foto: TT.

Kampen för ett barn – berätta din historia

Publicerad

Ofrivillig barnlöshet drabbar många. Idag är det stor brist på ägg och spermier och väntetiderna är långa. Men med en ny lag hoppas man att fler ska få hjälp att bli föräldrar.

Har ni kämpat länge för att få barn? Hur löste det sig? Eller är försöker du bli gravid just nu?

Delar gärna med dig av din historia!

SVT rapporterade · Kampen för ett barn - berätta din historia

Ofrivillig barnlöshet drabbar många. Idag är det stor brist på ägg och spermier och väntetiderna är långa. Men med en ny lag hoppas man att fler ska få hjälp att bli föräldrar. Har ni kämpat för att få barn? Hur löste det sig? Eller är du ofrivilligt barnlös just nu? 
Delar gärna med dig av din historia! 
21.56
Tack så hjärtligt för alla inlägg. Vi stänger chatten klockan 22.00
21.15
Efter flera misslyckade IVF försök, även med donatorhjälp, under drygt fyra års tid så har vi inte lyckats bli gravida. Vi hoppas men tror knappt på ett liv med barn längre. Vi har kommit över den största chocken och försöker göra saker som gör oss glada. Och gå vidare tillsammans helt enkelt. Det är underbart att ha varandra i den här processen.
20.39
Efter flera års IVF-försök utan att lyckas blev vi ändå till slut föräldrar till tvillingar och sen 2 år senare fick vi ett barn till på helt naturlig väg. Det kan tydligen ske mirakel! Så ni som kämpar - ge inte upp hoppet!
20.30
Vi bestämde oss snabbt efter att vi ville ha fler barn när vårt första barn kom till världen. Allt hade ju gått så bra och det blev inte alls så denna gång. Ofrivillig barnlöshet när man redan fått ett barn är tabubelagt att prata om och mitt i vår sorg förmedlades att det var en nästintill förbjuden känsla. Det var så ensamt att sörja missfall efter ju missfall och få slängt i ansiktet att vi skulle vara tacksamma över det barn vi fått. Självklart var vi tacksamma, inget tvivel om den saken, men det förminskade inte var sorg. Efter nästan 3 års försök med missfall efter missfall fick vi tid för att påbörja en utredning, då blev jag gravid med det mirakel som kom till världen och berikat var familj med så mycket kärlek och glädje.
20.29
Den sorg, smärta och ensamhet som det innebär att vara ofrivilligt barnlös är så obeskrivligt stor. Den gör sig påmind varje dag, varje månad, varje år som går. Har kämpat i 10 år non-stop; först med egna försök, misslyckade IVF och till sist med adoption - fortfarande ingen lycka. Har nästan blivit emotionellt utbrända på kuppen. Vi har dock ännu inte givit upp och hoppas fortfarande på att vårt efterlängtade barn ska komma till oss på ett eller annat sätt.
20.28
Det är hemskt att vara ofrivilligt barnlös. Att kämpa år ut och år in, utan tillstymmelse till plus på stickan. Till slut handlar hela livet om ägglossningstester, hormoner i olika former, produktionssex... det är smärtsamt att se ”alla” andra lyckas få flera barn medan man själv står kvar på ruta noll. Jag blev väldigt deprimerad och kände efter första misslyckade ivf-försöket att jag bara ville dö. Längtan är så stark, och man vet aldrig om man kommer att nå målet. Kastandet mellan hopp och förtvivlan. Känslan av utanförskap, ilskan över hur orättvist det är.
För oss fick resan ett lyckligt slut. Tre år efter vår resa började fick vi äntligen vår dotter!
20.27
Efter tre misslyckade IVF gav vi upp. 10 år efter sista försöket blev vi gravida ändå. Konstigt att ha varit klara med sorgearbetet & sedan ändå bli föräldrar. Saknaden efter det barnlösa livet är stor, men de känslomässiga fördelarna med att vara tre över väger nog ändå över.
20.07
För att göra en lång historia kort: 2009 började vi försöka bli gravida. Två år senare upptäcktes en hypofystumör hos mig som opererades bort. Efter det dröjde det ca 3 år innan vi gjorde vårt först IVF-försök. 2016 gjorde vi vårt sista misslyckade försök. Vi har kämpat i snart 10 år att bli föräldrar och hoppas snart att väntan är över då väntar vi barn genom adoption.
20.06
Har alltid längtat efter barn och bestämde mig tidigt för att bli solomamma. Har försökt bli gravid i 2 år. Har genomgått 6 inseminationer varav en blev en graviditet som tyvärr slutade i missfall. Efter 1 års väntetid så har jag äntligen fått starta med IVF på Livio, Umeå. I onsdags fick jag mitt älskade embryo återinfört och nu är det en lång väntan på att få veta om det äntligen är min tur att få bli mamma.
Är så otroligt tacksam för donatorn som så osjälviskt hjälper mig att uppfylla min dröm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer