Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De vanliga uttagen är ju gjorda för brödrost och annat” – hör Jonas Bengtsson om att ladda elbilen i vanliga uttaget. Foto: Erlend Aas/TT

Kan man ladda elbil i vanligt uttag? – Elsäkerhetsverket avråder från ”ful-laddning”

Publicerad

Många ”ful-laddar” elbilen i vanliga 230 voltsuttag när det inte finns tillgång till elbilsladdare. Men Elsäkerhetverket avråder från att regelbundet göra detta – eftersom risken är att det börjar brinna.

– Det är ju inte förbjudet att använda ett vanligt eluttag, men du behöver ha koll på att installationen klarar av det, säger Jonas Bengtsson, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Direkt farligt

Ska du ladda elbilen regelbundet, som i anslutning till hemmet, så är rekommendationen att installera en laddbox eller en laddstolpe. Det kan vara direkt farligt att ladda i ett vanligt 230 voltsuttag, speciellt om elinstallationen är gammal.

En missuppfattning är att hemmets vanliga jordfelsbrytare ska ge skydd. Det gör den alltså inte. Det krävs en speciell typ av brytare dedikerad till det uttaget där man laddar elbilen, enligt Jonas Bengtsson.

Anlita expertis

Tror du att vanligt folk har koll på sånt här?

– Nej, men man kan anlita en elfirma som kommer hem och ser över anläggningen, säger han.

Hör mer i klippet om farorna med att ladda bilen i vanligt eluttag.

Läs mer hur du ska tänka vid hemmaladdning på Elsäkerhetsverkets sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.