Efter 41 år har den populära ponnyn somnat in. Favoriten var att springa på gröna ängar. Foto: Karin Engman

Fyrbent kändis har somnat in: ”Poppy charmade många”

Uppdaterad
Publicerad

I december 2017 fick ponnyn Poppy från Tavelsjö ta sina sista busiga skutt. Den 41-åriga shetlandsponnyn har somnat in och är saknad av många.

– Hon chefade över de stora hästarna i hagen, säger ägaren Annelie Weinehall.

– Det blir som med gamla människor, ingen lever för evigt, säger ägaren Annelie Weinehall som haft ponnyn sedan barnsben.

Charmat hela hästsverige

Den lilla kändishästen har blivit uppmärksammad av media genom åren. När Poppy var 40 år startade ägaren en facebooksida till henne, som växt till 1300 följare.

– Hon har charmat hela hästsverige. Det är fint med utväxlingen, att så många delar sina minnen med henne. Det är sällsynt att en häst har varit i kontakt med så mycket folk.

Det är svårt att göra efterforskning på en häst från 70-talet. Men Annelie har lyckats. När Poppy var fem år fick hon resa från Södertälje till Umeå Ryttarförening.

– Många minns henne från ridskolan, Poppy gillade inte när barnen drog henne i svansen, säger ägaren och skrattar.

”Hade en fin pension hos mig”

När ponnyn var 21 år gammal kom den till familjen Weinehalls gård där den fick springa på gröna ängar.

– Flera har sagt att hon fick en fin pension hos mig på gården. Oftast blir en ponny högst 30-35 år. Jag är glad att hon var pigg så pass länge.

Poppy föddes 1976 och dog i december 2017, då som Sveriges äldsta minishetlandssto, enligt ägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.