Foto: SVT/TT

Karlsson kopplas till bärskandaler

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlssons planer på ett asylboende i Hällnäs involverar personer kopplade till flera skandaler i bärbranschen. Det visar en granskning som Sveriges radio Västerbotten gjort.

Enligt Sveriges radio P4, har de personer som Bert Karlsson samarbetar med varit inblandade i flera uppmärksammade skandaler inom bärbranschen. En av personerna dömdes för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott efter en härva 2009, och har haft näringsförbud fram till 2014.

Betalade inte ut löner

Den kvinna som är ordförande i bolaget som äger den fastighet som Karlsson vill göra om till asylboende – det gamla sanatoriet i Hällnäs – är samma person som agerade representant i Sverige för bolaget M Phoenix Enterprise.

Asylplaner i Hällnäs

Bolaget uppmärksammades under 2013, eftersom det inte betalade ut fullständiga löner till bärplockare i Västerbotten och Värmland.

Kan avbryta

Bert Karlsson berättar för Sveriges radio, att mannen och kvinnan besökt honom, och att mannen företräder kvinnan av språkskäl. Karlsson menar att han inte vill gå in i relationer han inte är säker på.

– Är det några tveksamheter så kommer vi att avbryta, säger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylplaner i Hällnäs

Mer i ämnet