I norra Sverige säger de flesta ”bob”, men inte alla. Rött = snowracer; blått = bob; orange = rattkälke. Foto: SVT Design

Kartläggning: Här säger folk bob och här snowracer

Uppdaterad
Publicerad

Språkvetaren Mikael Parkvall har kartlagt ordet för åkdonet som delar Sverige. Han har kommit fram till att i större delen av Norrland säger folk ”bob” medan i resten av Sverige är det lite blandat.

Mikael Parkvall har genom googling kartlagt de olika uttrycken på diverse bloggsajter och liknande ställen där skribenter anger sin hemort. För varje träff har han kopierat orten in en excelfil. Kartan bygger på totalt 3 042 sökträffar.

– Löjligt arbetskrävande och mördande tråkigt är det, men rätt kul resultat, säger Mikael Parkvall som är språkvetare vid Stockholms universitet.

Oklart varför folk säger ”bob”

Anledningen till att folk säger olika är oklart. Men ”Snowracer” är ursprungligen ett registrerat varumärke.

– Varför det heter ”bob” i  större delen av Norrland har jag faktiskt ingen aning om, säger Mikael Parkvall.

Mikael Parkvall gör en ny sökning en gång i månaden ungefär, och uppdaterar kartan allteftersom.

– Det finns en del andra varianter också, till exempel ”styrkälke”, och en del i Finland säger ”Stiga” efter tillverkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.